Разликата в цените между двата основни сорта петрол в света, брент и WTI, вчера достигна рекорд от над 16 долара за барел, след което се смъкна малко надолу до 14 долара. В момента ценовият диференциал между двата сорта е 14.03 долара за барел.

Само за три седмици ценовата пропаст между брента и лекия суров петрол от Тексас се е удвоила – пише Financial Times. Разликата в цените хвърля в шок инвеститорите и трейдърите, работещи на енергийните пазари. Американският WTI все повече се дистанцира от движението на двата глобални еталона Брент и Дубай, след като преди две години Саудитска Арабия, в опит да се предпази от масивните пазарни спекулации, се отказа от WTI като референтна цена за своите доставки в САЩ.

Депеши от щатскто посолство в саудитската столица Рияд, разпространени от сайта WikiLeaks, предават думите на принц Абдулазис, заместник министър по петрола, според който пазарът на WTI прилича твърде много на хазарт. Според разкритите документи, американските дипломати е трябвало да научат, че Саудитска Арабия преминава към нов бенчмарк, за да бъде „по-малко изложена на спекулативни резки промени в цените“.

В предишните си изявления Саудитска Арабия обясняваше отказа си от WTI като референт с технически проблеми, а не със спекулативни пазарни движения.

Дивергенцията в цените на WTI и брента означава, че компаниите, които са хеджирали възможността за ръст в цената на енергията чрез покупка на WTI фючърси са направили грешния избор и сега носят загуби – посочват анализаторите.

Петролът сорт WTI е гръбнакът на петролните контракти на Нюйоркската стокова борса, най-ливидните петролни фючърси в света. Често когато се говори за „цената на петрола“ става дума тъкмо за цената на WTI. Но покачването на равнището на запасите в Кушинг, Оклахома – разпределителният център, в който нефтът се доставя до тръбопроводната система на САЩ, депресира цената на този ценови инструмент спрямо други мерни единици.

В четвъртък Международната енергийна агенция посочи, че при наличието на малко „клапи“ за освобождаване на натрупаните в Кушинг количества, различията в цените между петролните фючърси ще се запазят още месеци – или даже години наред.

От своя страна, CME Group, собственик на борсата NYMEX, продължава да изтъква предимствата на WTI контрактите и твърди, че разликата с цената на брента е просто „цикличен феномен“.