С 8гласа  "За" и 1 "Против" управителният борд на Bank of Japan гласува да бъде увеличен с 5 трл. йени размера на средствата, които се изливат в икономиката на страната. Така общият им размер достига 40 трлн. йени, което се равнява на $ 486.4 млрд.

С безпрецедентната мярка държавните финансисти се стремят да избегнат фискална катастрофа, да помогнат на местния бизнес да се възстанови бързо от кризата и да подсигурят населението с необходимите им средства.

Директно инжектиране на средства ще има на капиталовия пазар, с което се цели стабилизиране на обстановката там, още повече след незапомнения срив с над 6% на водещия индекс NIKKEI 225 в първия работен ден след унищожителното бедствие над страната.

С този вид стимулиране на ликвидност централната банка на страната иска да възпре сривовете в бизнеса и да помогне на населението.

На фона на унищожителното бедствие, от хората се очаква да започнат да теглят спестяванията си в банките, за да покриват настоящите си разноски. Централната банка не иска това да създава паника на пазара, нито да застраши банковия сектор с дестабилизация.

Наред с изливането на пари, Bank of Japan обяви, че няма да променя основния си лихвен процент и той се запазва на ниското му равнище между 0% и 0.1%. По този начин държавните финансисти се надяват да помогнат на местната икономика, чиято продуктивност неминуемо ще намалее заради разрушенията и проблемите в инфраструктурата и доставките на ютилити услуги.