ДАНС е описала рискове пред група банки, сред които и Корпоративна търговска банка, в доклада за финансовата стабилност в страната през 2013 г., коментира пред БНР бившият финансов министър Петър Чобанов, който заемаше поста точно по времето, когато изчезналият документ е внесен в Министерски съвет.

По думите на Чобанов, докладът, който така и не стига до парламента, може да е върнат за доработване или да е забавен по друга административна причина.

Основните описани рискове са пред ликвидността и капитала на определени банки, но за тях са взети мерки, посочи Петър Чобанов.

Категорично не е имало специално внимание или специална секция в доклада, която да обръща конкретно внимание на тази банка.

"Виждаме, че в ситуацията с КТБ ликвидността не беше проблем. Тя успя да посрещне теглене на средства в размер на около един милиард. Проблемите са други, проблемите са с качеството на активите, с начина, по който е управлявана самата банка. Раздавани са кредити на свързани лица", обясни бившия финансов министър.

От Българска народна банка съобщиха пред БНР, че са в непрекъсната комуникация с ДАНС и подчертаха, че трябва да е ясно, че в докладите на службата не става дума за притеснения, а за анализ и оценка на рискове.