Дори и след съдбоносната среща на европейските лидери от миналата седмица, финансистите продължават да смятат, че има голяма вероятност еврозоната да се разпадне. Или поне да я напуснат някои досегашни членове.

Според Натсуко Уаки, автор на анализи и новини в агенция Ройтерс, настроенията в полза на сценария с разпадане на еврозоната се засилват и ако досега вероятността това да се случи са били 50%, то сега вече везните клонят към 70 - 75% вероятност някоя или няколко държави на зоната да напуснат.

Журналистката откроява какво би се случило, ако някоя държава напусне еврозоната. На първо място спестителите ще започнат да теглят парите си от местните банки и да търсят начини да ги депозират в държава, намираща се в сърцето на еврозоната. Това ще доведе до колапс банковата система в съответната държава.

На второ място компаниите и домакинствата няма да имат достъп до кредитиране.
При това положение ще се наложи държавата да осигури помощ за банките, което ще я докара до банкрут. Автоматично финансовите пазари ще затворят за конкретната държава и няма да купуват ценните й книжа.

При въвеждане на нова валута, тя ще се обезцени между 30 и 50%, което на свой ред ще мултиплицира държавния дълг. Това обезценяване на парите ще бъде съпътствано с инфлация.

Банкрут на банки в североизточна Европа би довело до сътресения и банките в северните страни, защото те са сред големите им кредиторки и за тях колкото по-дълго се запази валутния съюз, толкова по-сигурно е, че ще получат парите си обратно.

Ако Германия напусне еврозоната и въведе дойче марката, това ще насочи огромни капитали към нея. За кратко време средните компании ще станат неконкурентоспособни.