След като цената на петрола регистрира най-големия си спад от 2008 г. насам, през втората половина на миналата година, само за последните 3 сесии тя скочи с 20%. Днес фючърсите поевтиняват корективно, като американският WTI с доставка през март е надолу с 4.43%, до 50.70 долара за барел, а сорт Брент пада с 3.06%, до 56.14 долара за барел.

На какво се дължат тези резки движения? На първо място, ако погледнем срива на цените на суровината от около 107 долара за барел през юни 2014 г., до под 44 долара за барел, достигнати през миналата седмица, можем да видим ефекта от възприемането на спекулативните къси продажби като еднопосочен залог.

Всяко понижение на цените обаче си има дъно. Но рязкото поевтиняване на суровината днес поставя под въпрос, доколко възходящата корекция е движена от фундаментални фактори?

По принцип петролните фючърси се търгуват с поглед в бъдещето. Цената им зависи от рисковете, които предстоят за пазара след месец или повече. Поевтиняването им беше движено от очаквания за намаление на потреблението и излишък в предлагането, заради шистовата революция в САЩ и забавянето на икономиката на Китай.

През последните седмици обаче все повече петролни компании обявиха спиране или отлагане на нови проекти. Рязкото поевтиняване на суровината накара на практика всички дружества в добивния сектор да преразгледат планираните приходи и съответно инвестиционните си разходи и дори да започнат да продават активи, за да си набавят налични средства. Много от дружествата задлъжняха силно, инвестирайки всеки цент, когато цените на суровината бяха над 100 долара за барел.

Планираните за тази година инвестиции на водещите компании в нефтодобива вече са намалени с 25-30 на сто.

Тук трябва да отчетем и ефекта на щатския долар. Той поскъпна силно от юни насам, с близо 20%, като удари връх от 1.1098 EUR/USD. Доларовият индекс DXY регистрира през 2014 г. най-големия си ръст от девет години насам. Но през последните два дни доларът рязко поевтиня с близо 2% срещу еврото. Днес и при валутите има корекция, като американските пари поскъпват с 0.52%, до 1.1421 EUR/USD.

Пред Bloombrg TV икономистът Нуриел Рубини коментира, че дъното на цените на петрола вече е достигнато.

Според него намалението на поръчките на сондажно оборудване в САЩ скоро ще доведе спад на добива и предлагането. А виждайки че цените тръгват нагоре и OPEC ще ограничи износа, без да се страхува от американската конкуренция.

На тази база Рубини прогнозира постепенно поскъпване на петрола до нива в края на годината от 60-65 долара за барел сорт WTI.