Въпреки твърденията на Министерството на финансите за рекордно ниска доходност по държавните облигации, статистиката показва нещо съвсем различно – пише Георги Ангелов в блога си. Според данните на Европейската централна банка през октомври дългосрочните лихви по облигациите на България продължават да са високи.

 

По-високи от българските лихви са само лихвите във фалирали или проблемни страни / във възходящ ред това са Португалия, Ирландия, Унгария, Румъния, Латвия и Гърция/. Това, разбира се, има негативно влияние върху инвестиционния интерес към България и върху нивата на банковите лихви в страната – посочва Георги Ангелов.

 

Ясно се вижда, че най-високи лихви има в страните, които са фалирали и разчитат на подкрепа от МВФ, след това се нареждат други страни, които имат тежки финансови проблеми – и веднага след тях е България. Т.е. България е наредена веднага след най-проблемните страни, нещо което въобще не е за хвалба.

Информацията за развитието във времето на рисковата премия за България /разликата между български и немски дългосрочни лихви/ показва, че нивата през октомври са високи както в исторически, така и в сравнителен план. През октомври спредът е цели 347 базисни точки.

 

Голямо намаление на рисковите премии имаше в първите 6 месеца на управлението на правителството, когато то твърдеше, че ще балансира бюджета. След това раздуването на дефицита увеличи рисковите премии, отбелязва Ангелов.