Въпрос на време е чужденците да погледнат отново на България и да се върнат на пазара. Това ще се случи, когато на международните пазари се усети по-позитивен тон и лошите новини за България се позабравят.

Очакваният негативен доклад на Европейската комисия ще удари, но не чувствително българската борса, защото новината е до известна степен изконсумирана, но следващите 2 седмици ще са особено интересни.

 

 

 

Това каза пред DarikFinance.bg в навечерието на европейския шамар Алекс Бебов от Балканска Консултанска Компания АД.

 

 

Колко силно може да бъде влиянието върху пазара на негативния доклад от Европейската комисия, очакван официално утре?

 

 

 

Що се отнася до компаниите, които са на борсата, мисля, че ще има по принцип негативен ефект. Голяма част от международните клиенти, които инвестират в акции , с много малки изключения, си седят на позициите, не са добавяли позиции последните няколко седмици. Продължаваме да имаме изолирани продажби, макар че все още продължава да са повече продажби, отколкото покупки. Така че сме много близо до етапа HOLD, така нареченото «седене на позициите».

 

От тази гледна точка не очаквам нещо да се промени след доклада. Все пак имаше доста неща, които предизвестяваха на инвеститори в акции, че докладът няма да е много хубав, меко казано. Така че няма да е супер голяма изненада, но ще продължи да влива негативен тон в отношението и към българската фондова борса.

 

Трябва да се има предвид, че състоянието на международните капиталови пазари продължава да е трудно и докладът ще бъде като капка в морето, в смисъл, че има толкова други неща и толкова други пазари, които интересуват големите риби.

 

За мен големият проблем, който те виждат от гледна точка на суверенният риск, е повече свързан с дефицита по търговското салдо и това е нещо, което повтарят много по-често, отколкото опасенията, директно свързани с парите от Европейския съюз, а и не се очаква, че всички програми ще бъдат спрени. Това ще има негативен ефект по отношение на някои от компаниите, които са в секторите – потърпевши от намалените или спрени помощи.

 

Така че това ще са сектори, които биха имали негативно влияние на пазара тези седмици, след което ще настане мъртвия сезон през август и това ще помогне малко да се позабрави за доклада, който явно ще бъде негативен за България.

 

 

 

Можем ли да ги обособим грубо като банки, инфраструктура и агробизнес, тъй като ентусиазмът около тях в навечерието на европейските милиони бе голямо и сега е логично страстите да се охладят?

 

 

Доста време чужденците продаваха банките и очакваха, че това ще има някакъв ефект върху българските финансови институции. Това е изконсумирана новина и то през последните месеци, даже не са седмици.

 

Що се отнася до пътното строителство, за мен въпросът е как ще е формулирано намаляването на помощите, колко по –малко ще са те. При концесията на автомагистрала „Тракия”, основният проблем не бе финансирането, имаше интерес от страна на 28 банки.

 

По отношение на агро сектора, тук ще има негативен оттенък, но това е сектор, който започва да е все по-интересен в световен мащаб. В България по принцип бяха много надценени акциите /надценени в смисъл на сравними компании в региона/, докато сега са на много по-здравословни нивата на компании като Зърнени храни България АД.

 

Така че това е горещ, интересен сектор и не очаквам ефектът там да е драстичен.

 

Как се пренасят тенденциите от световните пазари върху нас, имайки предвид свързаността на процесите в глобален мащаб?

 

Част от фондовете, които са на пазара на български акции, фундаментално харесват региона и са на дългосрочни позиции тук. Очакват, че тук ще получат по-висок растеж на печалбата и на приходите отколкото в Централна Европа, така че не очаквам да има драстично удряне на позиции в следващите месеци, като не изключвам това да стане на по-големи и по-ликвидни пазари като Русия, Турция, Полша, ако нещо лошо се случи.

 

Казвайки това, ако започнем да виждаме положителни новини, дали това ще има бърз ефект върху нашата борса, смятам, че по-скоро той ще бъде по-слаб, защото чужденците по-скоро ще започнат да купуват в Москва, в Истанбул, отколкото български и румънските акции, за които до скоро се чуваше, че са много надценени.

 

Освен глобалните причини, които биха активизирали големите инвеститори, има ли новини в България, които могат да им върнат доверието?

 

За съжаление е въпрос на време, не е въпрос на това нещо дадена компания да направи или да не направи. Оценките са интересни, но трябва да изчакаме времето, в което чужденците да започнат да купуват. Това е въпрос на няколко месеца минимум.

 

Не мисля, че ще има голяма активност на международните играчи до средата на септември, което ще ни остави подвластни на това какво местните играчи ще направят.

 

Когато няма участие на чуждите играчи ликвидността е по-ниска, така че ако има продажби, свързани с отрицателен доклад от ЕС, това са неща, които ще видим през следващите 2 седмици. Така че през тях ефектът може да се усили и да е надолу, ако местните започнат да продават, защото е по-неликвиден пазарът и е ще има по-силен ефект надолу.

 

Имате ли информация за това какъв е интересът отвън за получаване на членство на БФБ, при което чужденците ще започнат да търгуват директно на нашия пазар? Това е едно от лекарствата срещу ниска ликвидност, които взехме с XETRA.

 

Доколкото знам са лицензирани като такива като чешки брокери, но проблемите са със сетълмента, които се решават.

 

Отново ще повторя, че трябва да си изчакаме времето, в което инвеститорите ще погледнат на България, а то още не е дошло, особено на фона на негативни новини в западната преса, свързани с доклада.

 

Трябва да дойде време без лоши новини за България и време, в което световните пазари имат по-позитивен тон, отколкото имат сега, в момента, а това ще е не по-рано от средата на септември – октомври. За съжаление и чудеса да направим на XETRA, и хиляди презентации да направим в чужбина, никой няма да ни обърне внимание на този етап.

 

* Материалът е с аналитичен характер и не представлява препоръка за вземането на инвестиционно решение!