Хората възприемат пенсионната система като несправедлива, сигурно не защото са запознати с формулите, по които се определя пенсията, а защото констатират, че доходите, които получават като пенсионери, не са достатъчни. Или доверието в това, че ще получат достоен доход, липсва. Точно тези неща се опитваме да ремонтираме с тези промени, коментира пред БНТ вицепремиерът и министър на труда и социалната политика, Ивайло Калфин.

Ще дам един пример. По принцип мъжете в трета категория труд, това е масовата категория, в момента по закон се пенсионират на 63 години и 8 месеца, но всички работят по-дълго. А всъщност средната пенсионна възраст за пенсиониране е 57 години и 4 месеца. Това означава, че има толкова изключения от тази система, че рязко пада пенсионната възраст. Ето това е един от примерите за чувството за несправедливост. Разбира се, има хора с тежки условия на труд, те трябва да бъдат оценени.

Без тези промени в закона, възрастта е 63 години и 8 месеца, изискването за стаж е 38 години. И по Кодекса за социално осигуряване, който действаше досега, трябва да се увеличават с по 6 месеца годишно. Това, което правим ние, е много по-плавно увеличаването на изискването и за възраст, и за стаж, но все пак те да се движат, не да се замразяват всяка година в зависимост от политическите настроения.

Повече от 3 млрд. дава държавата на НОИ. И по тази демографска картинка, която има в страната, защото е ясно каква е структурата, възрастовата, на населението, ако не се промени нищо, много скоро дефицитът в пенсионната система ще стане още по-голям, даже огромен за възможностите на държавата.

Така че с това, което правим гарантираме, и то гарантираме сигурност, че тези, които излизат в бъдещите години в пенсия, ще получават по-високи пенсии. И в същото време се освобождава един ресурс, не за да пести пари държавата, а за да може, без да се разклаща цялата система, да го насочи към хората с ниски пенсии. Това е единственият възможен начин. Досега единственото различно предложение, което чух, беше внесено в парламента – обложете един милиард догодина бизнеса и с тях увеличете всички пенсии еднократно.

През следващите 20 години дефицитът в НОИ ще се смалява или по-бавно ще нараства изискването за субсидии и това ще освободи средства за подпомагане на ниските пенсии в България. Исторически има натрупване на страшно ниски пенсии. По различни причини се случва това, но е факт.

Целта ни е, точно затова гледаме да направим по-автономна пенсионната система, тя да не зависи от икономическия цикъл. Ако зависи от цикъла, това означава, че като върви икономиката, се вдигат пенсиите, а като е в спад – ще спадат. Така че пенсионната система трябва да бъде максимално имунизирана от икономическия цикъл, за да могат хората да разчитат на стабилни доходи. Много ясно е, тогава, когато говорим и за справедливост – пенсията се формира от годините стаж или вноски в пенсионната система и от размера на възнаграждението, което е получавал човекът. Тогава, когато той работи и получава възнаграждение, това нещо се пренася в пенсионната система. Това е пенсия за стаж и възраст. Другото са социални помощи.

Не вдигаме максималния осигурителен праг, защото това означава повече данъци, които трябва да се внасят от работодателите и работещите. Очевидно, че имало натиск това да не се случва. Имаше и предложение в парламента ние да го вържем в закона и да се каже – вдига се с 1 лв. минималната работна заплата, увеличава се максималният осигурителен доход. Проблемът е, че тогава желанието за увеличаване на минималната работна заплата ще изчезне. Това води след себе си огромни разходи. За мен е много важно доходите от труд да се увеличават в България. Това в крайна сметка ще се отрази на пенсиите.

Доходите в България са ниски, доходите от труд. Ние трябва да се стремим да ги увеличаваме Работодателите ще кажат – да, но ни е трудно да плащаме заплати. Българската икономика трябва да се развива така, че да не зависи от евтин труд. По-евтин труд има на много места по света, категоричен е Калфин.