Европейският съюз е силно уязвим от различни заплахи за сигурността си, идващи от интернет. Ето защо се нуждаем от спешна защита, каза пред Лондонския форум за защитата на критична инфраструктура българският евродепутат Ивайло Калфин.

Калфин, който е докладчик на Европейския парламент по въпросите на сигурността в интернет, е участвал в един и същи панел с шефа на американската програма за киберсигурност Брус Маконъл и шефката на екипа, разработил стратегията за сигурност в интернет на Обединеното кралство, баронеса Невил Джоунс.

Те са чули позицията на българския евродепутат, която гласи: "Безспорно е, че интернет е прекрасна социална, икономическа и културна придобивка, но в същото време, без адекватни мерки за сигурност срещу кибер атаки, прекъсвания на връзките и инциденти, оставаме уязвими и изложени на потенциални рискове".

В експозето си българският евродепутат изтъква, че Европейският съюз все още няма собствена стратегия за защита на критичната информационна инфраструктура и че такава се очаква едва в края на годината. Повечето мерки се вземат на доброволна основа, на тях все още се гледа като на национален прерогатив и затова липсват дори минимални стандарти за противодействие и отговор на кризи, свързани с информационните мрежи. В същото време интернет не признава нито национални, нито законодателни граници.

Рисковете и проблемите, свързани със защитата на интернет все още са подценявани, към тях липсва интерес, а понякога и разбиране, смята Калфин. Според него различията в познанията и експертизата между IT специалистите и политиците и законодателите, е основната причина за появата на проектозаконите за спиране на онлайн пиратството (SOPA) и за защита на интелектуалната собственост (PIPA) в САЩ и на Международното споразумение срещу фалшификатите (АСТА), които породиха силно гражданско недоволство и протести от двете страни на Атлантика.

Докладът на Ивайло Калфин за киберсигурността е вече готов и ще бъде представен пред Комисията по промишленост, изследвания и енергетика на Европейския парламент на 28 февруари в Брюксел.