Не е вярно, че доходите през 2015 г. са паднали, те са се увеличили. Но няма как да кажем, че постигнатото трябва да ни задоволява по какъвто и да било начин. Това заяви вицепремиерът Ивайло Калфин по време на днешния парламентарен контрол.

Според социалният министър в последните години има подобряване на демографската картина на страната, което обаче е далеч недостатъчно.

"Начинът, по който се справяме с тези тенденции, които са дългосрочни и ще дадат негативен ефект след години, ако не се вземат мерки на време, са усилия, записани в демографска стратегия, в която има годишни планове и мерки", каза Калфин.

Той изтъкна, че въпросът с лошата демографска картина не се решава с една или друга мярка, а единствено тогава, когато жизненото равнище на гражданите е по-добро, когато жените са готови да раждат и отглеждат децата си и семейства могат да осигурят добър стандарт на живот.

"Тези мерки би трябвало да бъдат комплексни. Стратегията за решаването на демографския проблем трябва да стане парламентарен въпрос. Най-вероятно есента ще предложа процедура по, която стратегията да се дебатира и утвърждава в НС и въз основа на това да има ежегодни доклади по темата", посочи Калфин.

Той изтъкна, че за 2015 г. са предвидени около 568 млн. лв. за детски добавки. Средно месечно ги получават 979 393 деца.