Калин Христов и Димитър Костов остават подуправители на БНБ. Това обяви новият гуверньор на централната банка Димитър Радев.

Димитър Костов ще поеме ключовия Банков надзор, съобщи още Радев. Третият подуправител е ново име – Нина Стоянова.

"Първата ми задача утре сутринта ще бъде да внеса номинациите ми за подуправители на БНБ. Тъй като този въпрос беше поставен многократно, независимо, че ще бъде в нарушение на процедурата, тъй като още не съм встъпил в длъжност, ще обявя техните имена", каза Радев.

Той добави, че след внасянето на номинациите утре ще има кратка церемония в БНБ, на която ще поеме отговорностите за управление на банката.

Следобeдът си той ще посвети на две задачи - на първо място инспекция на създадената организация за наблюдение и реакция на ситуацията в Гърция и второ - ще разпредели задачите във връзка с изпълнението на плана за действие, който е представил при изслушването в парламента.

"БНБ ще провежда политика на открит конструктивен диалог с медиите. От страна на банката той ще се базира изцяло на критериите за прозрачност и публичност, приети в Европейската централна банка и в системата на европейските банки", завърши Радев без да отговаря на въпроси. /БГНЕС/