"Златният ДДС стандарт" ще бъде въведен, съобщи пред Нова телевизия служебният министър на финансите Калин Христов. В интервюто той обясни, че чрез тази схема изрядните фирми ще могат да си възстановяват ДДС до 10 дни.

 

Първоначално ще се започне с по-малък брой определени фирми, които покриват критериите, като постепенно този кръг от фирми ще се увеличава.

 

Христов бе категоричен, че няма риск по отношение изпълнение на приходите към момента. Няма риск и за бюджетната дисциплина. Според министъра тя е въпрос на приоритизирне на разходите.

 

"Ние съкратихме издръжката на министерствата, но няма опасност те да не продължат да функционират нормално", увери министърът.

 

Според него никоя сериозна партия, която ще влезе в следващия парламент, няма да постави под съмнение фундаменталните принципи на стабилност на валутния борд.

 

По повод плоския данък Калин Христов заяви, че не трябва механично да копираме икономически мерки от други страни и да смятаме, че те ще проработят успешно с нашата финансова система.