Премиерът на Великобритания Дейвид Камерън днес ще заяви в реч, че неговото правителство ще поправи „счупеното общество“ на страната, за да се предотврати възможността за нови бунтове в страната, пише Reuters.

Над 2800 души бяха арестувани от полицията по време на най-яростните улични протести на Острова от няколко десетилетия. След като полицейски куршум уби човек – заподозрян от полицията, бедният северен квартал на Лондон Тотнъм избухна в анархия, като погромите се разпространиха и върху други градове и квартали на столицата.

Нажежената ситуация принуди Камерън да прекрати отпуската си в Италия и да се върне в страната, за да овладее надигналата се ярост, 15 месеца след като седна в премиерското кресло на правителство, което направи от съкращаването на държавните разходи свой приоритет.

„Това беше сигнал за пробуждане в нашата страна. Социалните проблеми се трупаха с десетилетия и сега експлодираха в лицето ни“ - ще каже днес лидерът на Консервативната партия. „Хората искат не само силен отпор на престъпниците по улицата, но и справяне с тези проблеми. Възстановяването на сигурността трябва да се съпроводи от социално възстановяване“.

Голямо общество с малко пари

Всяко повторение на безредиците от миналата седмица, в които петима души загинаха, може да унищожи публичното доверие в политиката на правителството. Но експерти коментират, че Камерън, бивш специалист по връзки с обществеността, може да извлече политически дивиденти от ситуацията, демонстрирайки суровостта, търсена от някои избиратели.

Камерън отговори с „твърда ръка“ на уличната криза и речта му днес ще бъде насочена срещу опасностите от липсата на дисциплина в училищата и разпадането на семействата – мед в ушите на „истинските“ консерватори, според които „младият“ Камерън е твърде либерален по социалните въпроси.

44 годишният британски премиер се определя като дясноцентрист. Той е в коалиция с лявоцентристите от Либералната демократична партия. В следващите седмици коалиционние партньори ще преразгледат програмите си в области като социално дело, зависимости, изграждане на по-силни общини.

Въпреки всичко, премиерът заяви, че съкращаването на бюджетните разходи ще върви по досегашния план – въпреки че според критиците му от ляво именно оттеглянето на помощта на държавата, което е задълбочило разрива между бедни и богати в английските градове, е причина за скорошната „анархия в Обединеното кралство“*.

Камерън отвръща, че ако бъдат изоставени плановете за премахване на стигащия 10% бюджетен дефицит на UK до 2015 г., финансовите пазари ще се изплашат. Той също така ще се оправдае с ужасното си политическо наследство и с икономическата криза. И макар че няма да има повече пари, Камерън ще каже: „Причината да съм в политиката е да изградя едно по-голямо и силно общество“.

Опозицията: не само на бедните им липсва морал

Опозицията в лицето на Лейбъристката партия начело с Ед Милибанд вече заяви, че правителството трябва да помогне на младите хора, които вече разбират, че ще живеят по-зле, отколкото техните родители и баби и дядовци са живели. Милибанд в реч днес ще заяви, че образованието, придобиването на умения, грижи за младежта и младежката трудова заетост са верния път за предотвратяване влизането на хората в банди и криминалния свят.

Милибанд ще каже още, че „липсата на морал“ не е проблем само на „подивялата низша класа“, но се демонстрира и от алчни банкери, разточителни депутати, безскрупулни журналисти. „Ако ще говорим за лошото поведение на онези, които са лишени от власт, хайде да говорим и за лошото поведение на тези, в които е властта“ - ще каже Милибанд.

На нож с полицията

Камерън не е в особено добри отношения с полицията, тъй като не само че й оряза бюджета с 20% за следващите 4 години, но и я разкритикува за поведението й в нощите на уличните бунтове. За капак, премиерът потърси съвет от шефа на полицията на САЩ Уилям Братън, който е работил в Бостън, Ню Йорк и Лос Анджелис и се смята за познавач на културата на уличните банди.

Това накара водещ британски полицай – председателят на Асоциацията на полицейските офицери, в неделя да заяви: „Не съм сигурен че искам да науча повече за бандите тъкмо от Америка, където те са 400“.

По песента на Sex Pistols “Anarchy in UK”