Канадска компания е почти готова да започне производството на ваксина срещу заразата от E.Coli, плъзнала из Европа. От Bioniche Life Sciences Inc. съобщават, че имат готовност да пуснат в производство продукта, който вече е патентован.

Той е под формата на ваксина, която се прилага върху преживни животни (крави). Тя води до ускореното производство на антитела, които блокират протеина, секретиран от опасната бактерия. По този начин се възпира нейното размножаване и така се ограничава разпространението й в хранителната верига.

Животните са преносители на коктейл от E. coli - култури в храносмилателния си тракт, като нито един от щамовете не е опасен за самото животно. Освободени във водата, почвите или насажденията обаче, бактерииите могат да се пренесат върху хората. Ако човек бъде заразен с някой от опасните щамове на E. coli, които произвеждат токсини, заразеният проявява болестни симптоми като диария и бъбречна недостатъчност, които водят до смърт.

Канада е пионер в разработките на продукти срещу бактерията, като готови решения е имало още през 2008 година. Ваксината обаче не се е наложила нито в производството, нито в употребата по света, защото компанията Bioniche до този момент не успява да привлече необходимото финансиране. До тук тя е усвоила $ 25 млн. кредит от местните власти и правителството. Благодарение на тази инвестиция до края на годината компанията ще има възможност да произведе 100 млн. дози, които ще бъдат достатъчни, за да бъдат ваксинирани 12.5 млн. крави в Канада и още 92.6 млн. в Съединените щати. Една доза от ваксината струва $ 10.

Междувременно бактерията отне най-малко 14 човешки живота в Германия и се смята, че други 1 000 са застрашени. The Globe and Mail