ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Представянето на щатския долар винаги е било и ще бъде основна тема за наблюдение и анализ, когато говорим за валутни пазари. Американската икономика съставлява около ¼ от световната и логично движенията на зелените пари са измерител за очакванията на пазарните участници по отношение на ситуацията отвъд Океана.

Но докато в по-голямата част от случаите цитираме представянето на долара спрямо другата основна валута в света – еврото, то някак си през последните месеци оставихме на заден план някои от другите популярни кросове с участието на щатската валута. Подобен крос е именно USD/CAD, при който някак си тихомълком канадският долар успя да спечели над 20% спрямо американския си съименник в рамките само на една година.

След като в началото на март 2009 година двойката се котираше на нива малко над 1.30, в петък канадската валута достигна до най-високата си стойност от юли 2008 година насам при 1.0060. И логично отново се заговори за това дали съотношението между двата долара може да се обърне в полза на канадския.

Погледнато от техническа гледна точка, слизането под ниво от 1.00 при USD/CAD изглежда напълно логично на фона на низходящия тренд, който започна след 9 март 2010 година. Преодоляването на тази психологическа граница ще отведе двойката към 0.9820 и 0.9700.

В подкрепа на това мое очакване идва и фактът, че канадският долар е една от много малкото основни валути, която не падна жертва на силния възходящ импулс на зелените пари от началото на декември насам. Нещо повече – оттогава USD/CAD се е понижил допълнително с няколкостотин пипса.

Какво всъщност накара пазарните участници да предпочетат канадската валута в период, когато започна установяването на стабилен възходящ тренд при щатския й съименник? Разбира се – очакванията за състоянието на канадската икономика, макроикономическите показатели за която отчитат значително подобрение през последните месеци.

Още в края на миналата година местният пазар на труда започна да се възстановява, докато американската икономика е добавила нетно работни места само през един месец от януари 2008 година насам. От друга страна, различни индикатори, отчитащи потреблението, също отчитат позитивни стойности. Продажбите на дребно за януари, например, излязоха със стойности над предварителните очаквания в петък, докато инфлацията в страната, измерена чрез индекса на потребителските цени, нарасна до 2.1% на годишна база.

Всички тези данни подсказват само едно – че основният лихвен процент в Канада може да бъде увеличен в най-скоро време – нещо, за което и представителите на местната централна банка намекнаха след края на последната си ежемесечна среща.

Според членовете на монетарната институция, лихвите няма да бъдат променяни до края на първото полугодие на годината, като според мнозина именно през вторите 6 месеца на 2010 година можем да очакваме затягане на водената от банката политика.

Именно спекулациите, свързани с нивото на заемния ресурс, често са в основата на движенията на валутните пазари, което дава още едно предимство на канадския долар пред щатския му съименник.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.3608; High – 1.3626; Low – 1.3502; Close – 1.3530

 

Както посочихме в петък, пробивът на 1.3639 доведе до задълбочаване на низходящия импулс, като спрямо текущите нива първата по-сериозна подкрепа се очертава при 1.3433. Преодоляване на това ниво ще отвори път към 1.2885 в малко по-дългосрочен план.

Критично ниво с оглед на последната низходяща вълна след 1.3818 е 1.3626, предхождано от 1.3546.

GBP/USD

Open – 1.5241; High – 1.5254; Low – 1.4986; Close – 1.5009

 

След като срещна подкрепа от 1.4975 в петък, кабелът проби това дъно в началото на днешната сесия, с което следващата по-сериозна цел се очертава при 1.4871. Възможно е преди това обаче, да наблюдаваме частична корекция на последната низходяща вълна предвид факта, че двойката навлезе в зоната на свръхпродажбите на по-ниските времеви мащаби. Първата силна съпротива е разположена при 1.5031, като евентуален неин пробив ще доведе до покачване със следваща цел при 1.5160.

USD/JPY

Open – 90.37; High – 90.70; Low – 90.32; Close – 90.52

 

Долар/йена отново срещна съпротивата от очерталата се през последните 2 седмици зона на силна съпротива около 90.70. Преодоляване на тези нива е първата цел в посока нагоре, след което можем да очакваме тест на 91.07.

От друга страна пробив на 90.24 надолу ще доведе до тест на 89.74, следвано непосредствено от 89.61.