ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Канадският долар беше една от най-добре представилите се валути в началото на новата седмица, като поскъпна спрямо всички свои основни конкуренти.

Валутата беше подкрепена от по-добрите от очакванията данни за брутния вътрешен продукт на страната за първото тримесечие на годината. Показателят нарасна с повече от очакванията, отчитайки ръст с 6.1 процента на годишна база – най-силният темп на покачване за последните над 10 години.

През последните месеци канадският долар поскъпна значително спрямо повечето си конкурентни валути, сред които и щатският му съименник. След като страната се справи по-добре от прогнозираното с кризата от 2007 – 2008 година, трейдърите насочиха голяма част от свободните си капитали именно към местната валута в очакване, че Канадската централна банка отново ще започне цикъл на затягане на монетарната си политика.

Първата стъпка от тази нова фаза в развитието на водените от институцията действия може да стане факт още днес, когато се очаква, че централната банка ще вдигне основната си лихва с 25 базисни пункта до 0.50%. Ако това действително стане факт, подобно решение от страна на монетарната институция ще бъде едва второто измежду останалите водещи централни банки, като на този етап единствено Reserve Bank of Australia води по отношение на няколкото си поредни увеличения в цената на заемния ресурс.

Освен срещата на Канадската централна банка, календарът за днес е изпълнен с редица други интересни данни, свързани с водещите икономики. Това на свой ред създава предпоставки за значително по-волатилна сесия в сравнение с началото на настоящата седмица, когато фондовите пазари в САЩ и Великобритания бяха затворени заради официални празници в двете държави.

Освен това, с интерес ще бъдат следени и евентуални новини около кризата в някои европейски държави, особено след като вчера двама от президентите на Федералните банки в САЩ заявиха, че по-продължително забавяне на икономическата активност в еврозоната може да стопира временно решението на щатската централна банка да увеличи основната си лихва.  

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Open – 1.2267; High – 1.2334; Low – 1.2254; Close – 1.2305

 

През последните няколко сесии евро/долар се намира в неутрална позиция, затова трябва да изчакаме пробив в една от двете посоки на движение, за да имаме повече яснота за начина по който ще продължи търговията в краткосрочен план. От една страна е възможно оформянето на двойно дъно, но за целта е необходимо преодоляване и затваряне над 1.2671. Преди това съпротива представлява 1.2334.

От друга страна завръщане под 1.2142 би сложило край на корекцията и би оставило като следваща по-сериозна цел 1.1825. Имайки предвид силния низходящ тренд от началото на миналия декември насам, този сценарий е по-вероятен. 

GBP/USD

Open – 1.4444; High – 1.4597; Low – 1.4361; Close – 1.4537

 

Първа съпротива в посока нагоре е 1.4546, а при по-силно движение и пробив на 1.4610 ще наблюдаваме засилване на възходящия импулс към 1.4719.

При спад и пробив на 1.4361 ще последва допълнително задълбочаване на низходящото движение с цели при 1.4328 и 1.4256. 

USD/JPY

Open – 90.78; High – 91.60; Low – 90.77; Close – 91.25

 

Въпреки че затвори над 200-дневната МА, долар/йена все още се намира под възходящата тренд линия, която дефинираше движението на двойката от края на ноември насам. Текущата проекция на тази линия се намира при 91.30, а докато долар/йена се намира под нея, вероятността за продължаване на спада е по-голяма.

Първата краткосрочна подкрепа е разположена при 90.59, като неин пробив ще отведе двойката към 89.80.