Ключови депутати в австралийския парламент се обявиха срещу предложението на Сингапурската борса да закупи оператора на борсата в Сидни срещу 8.3 млрд. долара, предаде АП. Говорител на опозиционната либерална партия заяви, че сделката не отговаря на австралийските национални интереси, а лидерът на Зелената партия Боб Браун се опълчи на изкупуването с аргумента, че Сингапур е страна, която погазва човешките права и ограничава свободата на словото и личността.

Той припомни, че през 2005 г. държавицата екзекутира австралийски наркотрафикант въпреки призивите на Канбера за милост. Двете партии имат мнозинство в Сената и могат да блокират сделката, която освен това трябва да бъде одобрена от регулаторните органи.

Премиерът Джулия Джилард посочи, че не е уместно властите да се изказват по сделката, преди това да са направили регулаторите. „Смятам, че чуждите инвестиции трябва да бъдат гледани през лупата на националните интереси и благоденствие“, заяви тя. Крайната дума по сделката принадлежи на шефа на държавната хазна Уейн Суон.

Изкупуването на монополния Australian Securities Exchange Ltd /ASX/ от компания, притежавана от сингапурското правителство, би създало петата най-голяма борса в света по пазарна оценка.

Пазарът реагира на спекулациите, че Канбера все пак няма да разреши изкупуването и вчера акциите на ASX спаднаха със 7.4% до $38.24, след като бяха набрали 20% ден по-рано. Акциите на сингапурската борса спаднаха с 2.6%.