Банките в момента са по-устойчиви на финансови шокове.

Въпреки това е необходимо реформите в сектора да продължат, коментира Марк Карни, който беше избран за управител на Bank of England.

Наблюдаваме успокоение на финансовите пазари в последните месеци и беше постигнат съществен напредък за засилване на капиталовите позиции на банките.

Въпреки това рисковете в средносрочен план остават, като сериозен проблем са слабата икономика и високите нива на дълга в публичния и в частния сектор в много държави, допълни Карни пред CNBC.

Той взе участие в Световния икономически форум в Давос, където редица политици и бизнес лидери отправиха предупреждения да не се изпада в прекален оптимизъм.

Не бих казал, че по време на форума се наблюдаваше някакво прекалено успокоение сред политиците или бизнеса. Това е добре, защото макар рисковете да намаляват, те в никакъв случай не са напълно преодолени, каза още Карни.

Според него е необходимо прилагането на политики, които са отвъд правомощията на централните банки. Трябва да се създадат и институции, които да подпомогнат преодоляването на рисковете, появили се в последните няколко години.