Централната банка на Англия направи най-голямата промяна в рамката на паричната си политика от 2009 г., като даде изрично обещание да запази основния лихвен процент и програмата си за покупки на активи на настоящите нива, докато нивото на безработица в страната не спадне до 7%.

Така, под ръководството на Марк Карни, институцията последва Фед в тов ада заложи точни параметри за излизане от политиката на количествени улеснения.

Комитетът по парична политика на банката също така обяви, че може да увеличи размера на покупките на облигации, за да предостави допълнителен стимул за растежа на британската икономика.

От Банката на Англия подчертаха, че не смятат непременно да започнат затягане на паричната си политика щом се постигне безработица от 7%, което се очаква да отнеме поне 2 години.

Новият управител на финансовата институция посочи, че иска да премахне несигурността сред бизнес на потребителите по отношение на лихвените нива и за това обвързва паричната политика с марките за парични улеснения.

Марк Карни, днес подчерта крехкостта на възстановяването на британската икономика, като заяви, че темпът на стабилизация е рекордно слаб за период след рецесия и икономическата активност няма да се завърне на нивата отпреди кризата още поне една година.

След думите на Карни паундът поскъпва с 0.67%, до 1.5454 долара и с 0.68%, до 0.8609 GBP/EUR.