Последиците от финансовата криза, икономическите и политически проблеми се задълбочиха и доведоха до ново зацикляне на световната икономика и забавяне на нейното възстановяване. Предвид нестабилна макро-обстановка в света и все още негативната пазарна среда, от Карол Капитал Мениджмънт препоръчват през 2012 г. да се следва балансиран подход в инвестициите, както и активно управление на инвестиционния портфейл.

След една много тежка година за световните финансови пазари, съпроводена от силна волатилност на капиталовите пазари, множество икономически и политически катаклизми, 2012 година не се очертава да е по-лека.

Няма еднозначна прогноза за посоката на пазара на акции, тъй като има фактори, подкрепящи и възходящ, и низходящ пазар, като към момента негативните тежат повече. Някои от страните в Европа са изправени пред драматични икономически проблеми и евентуален фалит. Техническият анализ също е в полза на предстояща слаба година, тъй като повечето фондови пазари са в низходящ пазар и няма категорични знаци за обръщането на тенденцията.

От позитивната страна, цените на акциите на някои пазари текущо изглеждат силно подценени в следствие на драстичните спадове през 2011 г. Подобряването на някои от икономическите показатели в САЩ дадоха надежди за започнало възстановяване на икономиката и ентусиазираха инвеститорите относно развитието на картината на капиталовия пазар там.„По отношение на икономиката на Съединените американски щати сме умерено позитивни. Прогнозата ни е тенденцията на подобряване на показателите на американската икономика да продължи и през 2012 г.”, споделят от Карол.

Предвид това, че капиталовия пазар е изпреварващ икономиката и отразява промените между 6-9 месеца предварително, и ако заложим на това, че тази година е преломната за глобалната икономика и че 2013 г. вече ще има ръст на показателите в световен мащаб, то много вероятно е да видим и ръст на фондовите индекси през следващите дванадесет месеци. „Очакванията ни са първите 3-4 месеца от годината да са позитивни за капиталовите пазари, като според нас силната волатилност ще се запази и през идната година. Дали ще завършим в негативната или позитивната територия в края на 2012 г. зависи много от развитието на ситуацията с дълговата криза в Европа”, смята Катерина Атанасова, портфейлен мениджър в Карол.

Региони и страни

Според Карол Капитал Мениджмънт и през 2012 г. развиващите се икономики от Азия и Латинска Америка ще са по-силни при евентуално покачване на капиталовите пазари. Развиващите се страни намаляват лихвените си проценти и прилагат политика за стимулиране на икономическия ръст. Повечето от тях разполагат с достатъчна свобода да нагодят паричната си и фискална политика, така че да подпомогнат ръста на икономиката си, а инфлационните рискове намаляха значително през последните месеци.

По-позитивни сме в очакванията си за по-малките пазари от развиваща се Азия. Тайланд, Индонезия, Южна Корея и Малайзия показват сравнителни предимства пред другите пазари от региона и прогнозите за запазване на ръста на икономиките там се запазват и запредстоящата година.

Пазарите от Източна Европа бяха сред най-силно потърпевшите от спада през втората половина на 2011 г. Очакваме силната волатилност на пазарите от региона да остане факт и през 2012 г.

Сектори

Според прогнозата на Карол Капитал Мениджмънт при секторите най-силно представящи се през 2012 г. ще са технологичния, енергийния сектор и сектора на цикличните стоки. „Позитивни са очакванията ни и за енергийния сектор. Прогнозираме известно съживяване и в сектора на недвижимите имоти”, допълват още от Карол.

Суровини

Безспорно златото е предпочитаният актив при нестабилна икономическа ситуация и широко използвана от инвеститорите суровина за диверсификация на портфейла при такава среда.

От техническа гледна точка има основание да се вярва, че златото е формирало средносрочен връх. След известна корекция има голяма вероятност тенденцията да се обърне и цената да се отправи към таргета от $ 2000. Според нас среброто ще продължи да е по-слабо в сравнение със златото и през 2012 г. Метала е считан по скоро като индустриален отколкото като убежище при криза, както е при златото и това ще ограничи потенциала за растеж и тази година.

Забавянето на икономиката и спада в сектора на недвижимите имоти в Китай се очаква да окаже. Китай е основен консуматор на суровините през последните години и ръста в цените на медта през 2009 и 2010 г. се дължеше в голяма степен от нестихващия глад за мед необходим за мащабните инфраструктурни проекти в страната.

Негативен ефект се очаква и върху цените на селскостопанските стоки, предизвикан от забавянето на ръста на световната икономика. От друга страна запазващото се високо търсене на тези стоки от развиващите се страни вероятно ще оказва подкрепа на цените им, това е и много сериозен фактор в дългосрочен период. В известен смисъл потреблението на тези стоки от развиващите се пазари би могло да покрие спада при развитите пазари. Позитивен ефект биха могли да окажат и текущо по-ниските от средните нива на запасите на селскостопанските суровини. Исторически памукът е суровината, която е най-чувствителна при негативна пазарна среда. В цените на този ресурс бихме могли да очакваме голяма волатилност при евентуална рецесия. Ако тенденцията на силен долар се запази през 2012 г. това би имало негативно отражение най-вече върху цените на царевицата и соята, но не толкава в тези на пшеницата.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!