Плащанията с карти е все по-предпочитаният вариант за плащане сред българите. Данни на Европейския картов оператор показват, че покупките, които сме направили с дебитна карта през изминалата година са с 1/5 повече.

Един на всеки 32 лева в България са платени чрез карта. По този начин за цялата 2015-а сме похарчили 3 млрд. 32 млн. лв., без реално да ги виждаме и докоснем. През изминалата година властта също подкрепи намаляването на плащането в кеш, като ограничи плащанията в брой за суми над 10 хиляди лева. Според данните, когато харчим с карта, средният превод към търговците е 75 лв., съобщава Нова ТВ.

Този начин за разплащане засега използваме предимно в супермаркетите, ресторантите, кината, аптеките и разбира се в интернет. Именно през интернет, чрез дебитни и кредитни карти, миналата година са похарчени 650 млн. лв. Най-много са плащали с карта хора между 20 и 55 години, като по-голямата част от тях са жени.

Картовите разплащания са предпочитани заради сигурността им. Процедурите са лесни и удобни, но единственият проблем е, че не можеш да виждаш парите и понякога това предразполага към злоупотреби.