Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова връща изискването всички проверки, извършвани от КАТ Пътна полиция да се заснема, след като миналата година лично отмени тази заповед. Това гласи най-новата антикорупционна стратегия на МВР. Отделно, националната полиция вече е обявила обществена поръчка за доставка на 300 камери на стойност близо 2 млн. лв.

Видеонаблюдението ще бъде основна мярка за борба с корупцията, посочва се в стратегията. Вътрешното министерство смята да монтира записващи устройства в колите на граничните патрули, включително и в тези на охранителната полиция. 

Причината за въвеждането на видеонаблюдение в КАТ бе поредният корупционен скандал. Преди две години в интернет пространството се появи клип, на който ясно се виждаше как катаджия взима подкуп от шофьор. Срещу него започна разследване, а тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков обяви, че проверките ще се заснемат. Бяха  закупени 140 камери, които бяха монтирани в коли на КАТ. На охранителната полиция бе отнета възможността да проверява - освен при специално обявена акция, а на пътя останаха само катаджиите. 

Само няколко месеца по-късно Румяна Бъчварова отмени мярката с обяснението, че така ще има по-ефективен контрол върху нарушителите и на практика отново бе дадена възможност масово да се взимат подкупи. 

Сега МВР е решило отново да започне да снима проверките до края на годината. Причината е, че след като охранителната полиция бе махната от пътя, броят на глобите рязко е спаднал, пише в. "Сега", като се позовава на анонимни източници. От ведомството са се опитали да компенсират разликата чрез мобилните камери на КАТ, които снимат нарушения на пътя, но явно това не е било достатъчно.

В момента на пътя има 25 стационарни и 148 мобилни камери.

Въвеждат се и допълнителни мерки за пътните полицаи - когато бъдат хванати с подкуп, те ще минават през детектор на лъжата, пише още в стратегията. Във всички курсове в академията на МВР ще има антикорупционни лекции и "опреснително обучение" върху Етичния кодекс. До 15 октомври и гражданите трябва да започнат да бъдат запознавани с етичните правила в министерството. Друга мярка е в интернет да бъде публикувана цялата информация за документи, които са нужни при пътуване в чужбина, както и денонощна телефонна линия.