Град Рила се намира на около 20 км от Рилския манастир, обкръжен е от красивите поли на планината а през него протича р. Рилска, която служи за граница между Северозападна, Средна и Югозападна Рила планина.

В градчето има множество приятни семейни хотели, хората са гостоприемни, спокойно е, а достъпът е лесен. Едно добро място за почивка и отправна точка за разглеждане и пътешествия из прелестите на Рила планина.

В това китно кътче от България обаче си има и служители на КАТ. И тъй като през града минава пътят към Рилския манастир, трафикът не е малък.

Пътят към града е живописен, а разстоянието от столицата е само 63 километра. Няколкостотин метра преди първите къщи ще се натъкнете на табела за ограничение на скоростта до 60 км в час. Като внимателен шофьор не се съмнявам ще спазите ограничението.

Малко след това ви чака табелата с името на града, която ви приветства с добре дошли. А зад нея кротко се спотайва КАТ.

Както знаете ограничението на скоростта в населени места е 50 км в час, а населеното място започва от табелата „Добре дошли...“ независимо, че в близките 100 метра няма къщи и население.

Тъй като вие сте примерен шофьор и сте спазил ограничението от 60 км в час, служителите на пътна полиция ще ви спрат, ще ви глобят, но няма да загубите контролни точки.

Ако сте чужденец, може и да не ви спрат, защото не искат да отблъснат туристите. Като българин обаче вие не сте турист, а просто сънародник и трябва да си имате едно наум за ограниченията на скоростта и градските табели.

Подобен подход се прилага в почти всеки малък български град. КАТ кротко чака зад табелата „Добре дошли...“ и ви глобява, за това че не сте се сетил да намалите скоростта до 50 км в час няколкостотин метра преди първата къща и то без да сте подсетен от други означения, освен въпросната табела.

След това пътните полицаи се качват на патрулната кола, удовлетворени от изпълнения дълг и отиват в близкото кафене, за кратка почивка, преди да заловят следващия опасен нарушител, който преминава през техния град.