Най-голямата по пазарна капитализация банка в Катар Qatar National Bank води преговори за придобиване на мажоритарния дял в турската Denizbank, информира Wall Street Journal. Денизбанк преди време беше купен от френско – белгийската група Dexia, но сега е обявен за продажба заради финансови затруднения на майката.

Информацията е изтекла от „запознат източник“. Той твърди, че преговорите се водят вече от месец. Сведения за покупната цена няма.

По информация на РИА Новости, контролираната от руската държава Сбербанк също е проявявала интерес към Denizbank. На въпрос на руски журналисти по повода, пресцентърът е отвърнал: „Интресуваме се от придобиване на банкови институции в Централна и Източна Европа“. Герман Греф, шефът на Сбербанк, неведнъж е посочвал, че Полшша и Турция са най-перспективните пазари.

Вчера Европейската комисия одобри временната национализация на Dexia Bank Belgium, която е втората по размер банка в страната. Правителството на Белгия си я купува за 4 млрд. евро. Седлката ще бъде юридически оформена в най-скоро време и ще съкрати с 18 млрд. евро портфейлът от нестратегически активи на групата Dexia.

Франция, Белгия и Люксембург ще предоставят финансови гаранции на Dexia от 90 млрд. евро, в това число 60.5% от Белгия и 36.5% от Франция. Освен това Париж изказа готовност да купи френското поделение на банката срещу 650 до 750 млн. евро.

Dexia беше основана през 1996 г. от сливането на големите европейски банкови структури Credit Local и Credit Communal – съответно от Франция и Белгия. По време на кризата от 2008/09 година, Dexia получи финансова помощ от 6.4 млрд. евро от Франция, Белгия и Люксембург.