В началото на годината икономическото предаване на Дарик - ИконоМикс структурира свой портфейл от основни активи, за да потърси алтернатива на банковите депозити. Първоначално инвестираната виртуално сума бе 20 хил. лв. След лятното тримесечие, през което предаването бе във ваканция, портфейлът обаче не стоя на едно място...

Наскоро двама финансови анализатори направиха най-изчерпателната оценка за изминалите 3 месеца: „Да направим набързо едно обобщение на това тримесечие и повече никога да не говорим за него”.

Не казва нищо конкретно, но ви става пределно ясно – беше грозна история.

Третото тримесечие на тази година се оказа най-лошото от пика на кризата в края на 2008 година досега. Индексите Dow Jones и NASDAQ загубиха повече от 12% всеки, а S&P 500 падна с 14.3%. Ако изключим последното тримесечие на 2008, S&P 500 не е падал толкова от 9 години насам.

Не че има нещо ново - проблемите с Гърция, порочният кръг на дълговата криза, в който е попаднала Европа, несигурните сигнали от САЩ - това са все неща, които ги знаем вече, всеки ден четем за тях и упражняваме всякакви теории върху тях. Нямаше новини и тъкмо в разгара на лятото, ей така, почти от нищото всичко се срина.

Като че ли всичко започна в края на юли с окончателните данни на ръста на БВП на САЩ за първото тримесечие. От обявени 1.9%, се оказа, че в крайна сметка е само 0.4%. По принцип ревизиите на БВП не са особено важни за Wall Street, изоставаща информация, на която не се отдава голямо значение. Обаче, от 1.9% на 0.4%, това е близо 5 пъти по-малко! Логично е да се запиташ, „какво смятат тези хора?”.

После дойде август, в САЩ взеха решение да увеличат тавана на държавния дълг, което накара S&P да намали кредитния им рейтинг. Нечувано! В учебниците по финанси пише, че американските държавни облигации са най-безрисков актив, то е нещо като правило в инвестициите и изведнъж, се оказва невярно. Резултатът, обаче, беше, че вместо да поевтинеят, американските държавни облигации поскъпнаха. Странни неща стават!

Накрая и Гърция пак с темата „фалит”. Е дадоха им поредния транш, нещата се поуспокоиха и така ще е до следващия път. Всичко това доведе до панически разпродажби по световните борси през август и едно много тягостно настроение сега.

Цените на облигациите се покачват, лихвите са ниски, суровините падат, доларът поскъпва, това предполага, че инвеститорите очакват по-дълъг период на нисък растеж в световната икономика. Сега според мен е по-лошо, отколкото когато кризата започна с фалита на Lehman Brothers. Тогава сякаш никой не искаше да повярва, че се случва. Казваш си, сега ще излеят много пари, ще се стабилизират нещата и всичко ще се оправи.

Почти 3 години по-късно, с толкова много пари и безпрецедентни стимули и нищо, няма признаци нещата да се оправят. Логично е да се запиташ, какво ще помогне, щом това не може?

Реално, върху портфейла на ИконоМикс, горе изложеното има следното отражение - катастрофа! Само златото е на плюс, но ако вземем предвид, че тук бяхме стигнали до печалби от 30%, а сега сме само около 16%, ще се окаже, че и тук губим. Курсът на долара, който преди ни беше основната мъка, тогава, когато почти всичко беше на печалба, сега е единственото ни спасение. Ако не беше поскъпнал, сега загубата ни вместо 2 500 лв. щеше да е близо 20% или около 4 000 лв.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!