Когато сте в България и искате да си отнесете вкъщи сувенир, купувайте само керамика. Това съветва популярен сайт руските пътешественици. „В България си заслужава да се купува само керамиката. Руснаците са добре запознати с вазите, паниците, пепелниците и чашките с български орнаменти“ - твърдят авторите.

Съветват от България евентуално да се донесе и сувенир местно вино. „Бутилка Мускат ще ви излезе 3 -5 долара“, посочват познавачите.

Да признаем, сувенирите от останалите страни, в които руснаците са чести туристи, обещават доста по-добър бизнес за търговците: в Турция да се купуват кожени изделия, които са с 30% по-евтини отколкото в Русия. Да не се купува злато.

В Гърция туристите да не се подлъгват по „автентични“ антики, защото са единствено фалшификати. Да се ориентират към „истински“ имитации – реплики на антични вази, статуетки и т.н. От Италия се купуват венециански маски, оцет балсамико и лимонов ликьор.

В Черна гора и Хърватия да се купува плодова водка, бонбони и елементи от националната носия. В Малта е мястото за покупка на бижута от злато и сребро, стъкло, домашно сирене. Впрочем в Малта е един от най-големите и евтини дюти – фри магазини в Европа.

Тъй като на почивка кесиите се развързват, препоръчително е в Агенцията по туризъм да се помисли, не могат ли да се спечелят малко повече пари от продажба на по-стойностни сувенири с марка България, отколкото евтино вино, керамични пепелници и – понякога – мускалче с розово масло.