Комисията за финансов надзор отне лиценза на управляващото дружество Стандарт Асет Мениджмънт АД, тъй като не отговаря на изискванията за ликвидност и добро финансово състояние. Това е станало на вчерашното редовно заседание на надзорната институция.

В продължителен период от време (2006 г. – 2011 г.) дружеството не отговаря на нормативно установени изисквания за ликвидност, установява проверката на надзорния орган. Финансовото му състояние е влошено, тъй като финансовият му резултат е загуба в продължение на три последователни финансови години. Дружеството е декапитализирано, наблюдава се влошаване на финансовите показатели на организираните от него договорни фондове. Налице е и неизпълнение на принудителни административни мерки, приложени с цел осигуряване изпълнението на задължения за обратно изкупуване, които са значително просрочени, се посочва още в решението на КФН.

Решението за отнемане на лиценза може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му, което не спира неговото изпълнение.

Само преди месец друга компания от групата излезе от бизнеса, след като Българската народна банка отне лиценза на Стандарт инвестмънт валутни пазари АД. Самите акционери в дружеството бяха поискали прекратяване дейността на дружеството.

През месец март пък КФН отне лиценза инвестиционния посредник в групата Стандарт инвестмънт АД заради неспазване на Закона за пазарите на финансови инструменти.

Групата попадна в полезрението на надзорните органи след като през месец май миналата година хазаин се оплака от управляващото дружество пред КФН заради неплатени дължими наеми за над 400 хил. лв. Малко след скандала, който намери място и по страниците на пресата и хвърли сянка на съмнение, че дружеството има финансови проблеми, то смени адреса си на управление от бул. Витоша в жк. "Иван Вазов".

През месец ноември миналата година Асоциацията на управляващите дружества БАУД изключи Стандарт Асет Мениджмънт АД от редиците си заради нарушение на Етичния кодекс. Решението бе взето но извънредно заседание на колегията.

В началото на месец март тази година управляващото дружество от групата на Стандарт -  Стандарт Асет Мениджмънт АД получи 3 постановления за административни мерки, тъй като не бе удовлетворило поръчки за обратно изкупуване на дялове, на стойност над половин милион лева. Жалба за това бе подадена от клиента на дружеството - пенсионния фонд ПОД Бъдеще АД.

По повод на тези действия от страна на финансовия надзор и на професионалната организация на управляващите дружества, от Стандарт се заканиха да съдят БАУД и заявиха, че има кампания срещу тях, която цели да се дискредитира доброто им име.

Управляващото дружество развива дейността на четири фонда - ДФ Стандарт Инвестмънт Балансиран Фонд, ДФ Стандарт Инвeстмънт Високодоходен Фонд, ДФ Стандарт Инвестмънт Международен Фонд и ДФ Стандарт Инвестмът Консервативен Фонд. Всички те реализират отрицателна доходност от началото на годината до сега, както и от началото на публичното предлагане до сега. Най-голяма е загубата на консервативния фонд, който е на -95.55% отрицателна доходност от началото на годината до сега и на -96.14% доходност от началото на публичното предлагане до сега.

* Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!