По 25,90 лв. за килограм се предлагат черешите в София, установи проверка на „Монитор“. На столичния пазар „Ситняково“ търговците масово са надули цените, като най-евтините започват от 8 лв. за кило.

Сергиите, на които се предлагат череши, са едва 4-5. Повечето плодчета са дребни и не добре узрели, но въпреки това и за тях търговците държат цени от 10 – 12 лв. за кило. Някои от продавачите са решили да злоупотребяват със слабата реколта, която се очаква тази година, и са пуснали червените череши по 20 лв.

Според етикетите, плодовете са предимно от Асеновград, Пловдив и Кричим, като липсват надписи за произход от Гърция.

Прекупвачи на зеленчуковата борса „Дружба“ в София споделят, че в халетата черешите са основно от южната ни съседка и се предлагат по 7-8 лв./кг, като рядко се правят отстъпки при покупка на по-големи количества поради засиленото търсене. Търговците обясняват, че цената няма да спадне скоро, а дори да намалее спадът ще е символичен.

На женския пазар черешите са в пъти по евтини, отколкото на Ситняково. Там търговците обаче са решили да примамват клиентите си с друга тактика и вместо цена на килограм, продават плодовете по 500 грама. Така за половин кило гръцки череши ще трябва да дадем 1.50 лв., а за петрички – 2.00 лв. Череши от Сандански се търгуват по 3 лв./кг. Ниските цени на пазара обаче привличат окото и пред щандовете се извиват дълги опашки от желаещи да си купят от евтиния плод.

80% от реколтата в Кюстендилско съсипана

Ниските температури през последните дни са унищожили около 80% от черешовите градини в Кюстендилско, коментира пред БТА д-р Димитър Сотиров от Института по земеделие в Кюстендил. Според него стопаните не могат да направят нищо за да спасят реколтата си. Единственият шанс е да се опази онова, което ще остане по дърветата, ако валежите не продължат и през следващите дни. В противен случай и останалите плодове ще окапят.

Около 5 хил. дка са черешовите насаждения в Кюстендилско, а над 1500 дка са новите градини с млади дръвчета, които все още не раждат плодове. 

„През тази година износ няма да има, трябва да очакваме внос, и то дори за местните пазари“, казаха от института. От там твърдят, че на много места в страната реколтите са почти унищожени.