Парламентът на Кипър отхвърли снощи плана на Европейския съюз за спасяване на страната, която е пред прага на фалит, предава АФП.

Малко по-рано председателят на законодателния орган Янакис Омиру призова депутатите да гласуват против европейския план. "Отговорът може да бъде само един - "Не на шантажа!".

Ние трябва да поискаме предоговаряне на споразумението", подчерта Омиру преди решаващото заседание, предава БГНЕС.

Този план включваше въвеждане на данък върху банковите влогове, което разбуни духовете в средиземноморския остров, но и извън него и най-вече в Русия.

Междувременно американската рейтингова агенция Фич (Fitch) потвърди най-високия индекс "AAA" за Европейския съюз, със стабилна перспектива, съобщи АФП. Новината дойде веднага, след като стана, че парламентът на Кипър отхвърли "спасителния план на ЕС" за страната.

Изискването на международните кредитори бе за облагане на депозитите в кипърските банки с 6,75% до 9,9% в зависимост от размера на сумите и на лихвите по тях. Това, както и повишаването на корпоративния данък срещу отпускането на заем от 10 милиарда евро, предизвика шок в страната. В неделя Кипърската централна банка (КЦБ) забрани на всички кипърски банки временно каквито и да е преводи и платежи, както в страната, така и в чужбина. Това доведе до още по-голям хаос и напрежение сред хората. Имаше и протести.