Президентът на Аржентина Кристина Фернандес де Кирхнер опроверга съобщенията, че страната се намира във фалит. Тя заяви, че Буенос Айрес е готов да продължи диалога с хедж фондовете.

В четвъртък рейтинговите агенции Fitch и Standard & Poor's обявиха, че Аржентина се намира в състояние на "контролиран фалит".

"Контролиран фалит не съществува. Фалитът, това е когато някой не иска да плаща своите задължения. Когато не му позволяват да ги плаща, това не е фалит", заяви президентът, коментирайки съобщенията на рейтинговите агенции.

Тя добави, че Аржентина не отхвърля диалога с кредиторите. "Ние сме длъжни да защитим интереса на страната си и ще го направим в хода на преговорите".

Група инвестиционни фондове закупили облигации за близо 1.5 млрд. долара, по които Аржентина вече е фалирала през 2001 г., но чиито първоначални собственици са отказали да признаят нейната неплатежоспособност, я съдят в САЩ.

Върховният съд в Ню Йорк постанови, че тя трябва да плати на инвеститорите, преди всички други плащания по дълга си. В резултат Аржентина не плати лихви на стойност 539 млн. долара.