Китайският предприемач Ан Яншъ е убеден, че е открил ключовата съставка за производството на най-добрия чай - изпражнения на панда.

Бившият преподавател по калиграфия купил 11 тона екскременти от ферма за панди, за да наторява чаената си плантация, намираща се в планините на провинция Съчуан (Югозападен Китай), където живеят много от бяло-черните бозайници.

Ан уверява, че първата му реколта чаени листа ще бъде готова през пролетта на 2012 г. и прогнозира, че това ще е "най-скъпият чай в света". Той смята да продаде първата партида от 500 грама за астрономическата сума от 219 865 юана (около 27 000 евро). Следващата партида ще струва до 20 000 юана.

Китаецът не се притеснява от подигравките на някои хора в Китай, които не приемат екстравагантните му идеи за потенциалните ползи от чая му за здравето. Напротив той твърди, че гледа много сериозно на заниманието си и дори напуснал работата си в университета в Съчуан, за да се посвети "тялом и духом" на своята фирма "Чай Панда".

Логото на компанията изобразява усмихната панда, която носи папионка и размахва димяща чаша чай. "Изпражненията на пандата са богати на хранителни съставки...и тяхната концентрация е много по-висока от тази в химическите торове", казва Ан, отпивайки от чашата с чай, който произвел с кравешки тор.

Освен че управлява плантацията си от 1.13 хектара, той смята, че изпълнява мисия - да убеждава света, че трябва да замени химическите торове с животински изпражнения, преди да е станало прекалено късно. "Хората не трябва да се безпокоят, а по-скоро да развиват хармонични връзки с небето, земята и околната среда", казва Ан във връзка със слуховете, че през 2012 г. ще настъпи краят на света.

Той е толкова убеден, че "Чай Панда" ще постигне успех, че е патентовал идеята си, за да попречи на конкуренцията да му я открадне, нещо, което се случва често в Китай, където законите, защитаващи правото на интелектуална собственост редовно се нарушават. /БГНЕС/