Австралия и Китай сключиха споразумение за свободна търговия след продължили десетилетие преговори. То ще осигури на австралийските компании по-лесен достъп до китайския пазар, който е основен за тях.

 

Двете икономики са идеален пример за търговска симбиоза. Австралия е един от най-големите износители на суровини в света, докато Китай е един от най-големите потребители. Така австралийските минни компании и най-вече износителите на злато и желязо, ще получат силно конкурентно предимство на китайския пазар, който ще се облагодетелства от по-ниските цени на суровините.

 

Споразумението предвижда 93% от австралийския износ за Китай да бъде освободен от мита за четири години, съобщи премиерът на Австралия Тони Абът.

 

Според него "ще донесе милиарди на икономиката, ще създаде работни места и ще подобри жизнения стандарт".

 

Споразумението също така ще даде на австралийските износители на селскостопанска продукция и на сектора на услугите достъп до огромен пазар. Същевременно ще бъдат смекчени ограниченията за китайските инвестиции.

 

Австралия има споразумение за свободна търговия и инвестиции и със САЩ, но от него австралийският бизнес по-скоро загуби, оказвайки се под силния конкурентен натиск на американските компании.