Може ли икономическият балон на Китай да се пукне в един момент? Този въпрос журналист на MarketWatch зададе във видео интервю с прочутия инвеститор Джим Роджърс. „Определено Китай ще се върне крачка назад“ - отговори Роджърс, който е известен с прогнозите си за скорошното икономическо господство на Азия над света.

 

Няма спор, ще се забавят – продължи Роджърс. Те вдигнаха лихвите си 4 пъти в рамките на година, а резервните изисквания към банките 8 пъти, в опит да охладят системата си. Но се надявам, продължи той, че резултатът ще е добър както за тях, така и за света.

 

Всеки инвеститор, държава и компания – както и всеки индивид и семейство – имат период на възходи, последвани от спад, сподели мъдрост Роджърс. През XIX век САЩ имаше около 15 рецесии. По улиците ставаха кланета. Нямахме нито демокрация, нито човешки права. Можеше да си купиш сенатор – то и сега можеш, засмя се милиардерът, но тогава сенаторите бяха по-евтини.

 

Затова според Роджърс моментното забавяне не променя прогнозата, че Китай ще стигне до там, където се е запътил – икономическа водеща сила в света.

 

Ако приемем, че демокрацията е лукс, който идва със забогатяването на страните, кога това ще се случи и на Китай – попита журналистът. Роджърс отвърна: Китай постоянно се променя. Когато за пръв път бях там през 1984 г., имаше едно радио и един вестник. Един единствен вид костюми и никакви коли. Сега Интернет е навсякъде, има множество вестници, хората демонстрират всяка седмица за правата си.

 

Така че демокрацията се случва и в момента в Китай. Роджърс допълни: както е казал Платон, държавното устройство на една страна постоянно се променя – от диктатура към олигархия, после към демокрация, накрая към хаос – и пак към диктатура.

 

Но готови ли са американците да възприемат това? Не, разбира се. САЩ иска да е номер едно завинаги, това е начинът им на мислене. Трябва да е ясно, че дори Китай скоро да стане най-голямата икономика в света, вероятно още един човешки живот ще отстъпва на САЩ по БВП на глава. Но и това не е вечно – фактът е, че Китай се движи във възходяща траектория, а САЩ – не.

 

Роджърс допълни, че Китай притежава валутни резерви за над 3 трилиона долара – най-големите, формирани някога в историята на света. Така че ако Китай падне – с него и много други неща ще паднат. Но според Роджърс има едно нещо, което е категорично ясно – Китай няма да се върне към комунизма по образеца на Мао.

 

САЩ са имали през годините наистина много проблеми, например крахът от 1907 г. - и са успели да се задържат на върха. Същият връх на света, счита Роджърс, очаква днес и Китай.