Китай вероятно ще се превърне в най-големия пазар на соларни панели в света през тази година. Но изглежда, че Пекин се подготвя да намали субсидиите за сектора и да насочи средствата основно към големите проекти.

 

Прекратяването на субсидиите ще позволи да се избегне дублирането, коментира заместник-председателят на Китайският съвет за възобновяема енергия. Според него новата политика ще ограничи подпомагането на по-малките и нерентабилни проекти, пише Bloomberg.

 

Досега правителството се опиваше да накара компаниите да инсталират колкото се може повече соларни панели, което доведе до рязко понижение на цените и до фалита на най-големия производител Suntech Power Holdings Co.

 

Пекин спаси със субсидиите си стотици разработчици през миналата година, включително Yingli Green Energy Holding и Trina Solar Ltd, които бяха подложени на сериозен натиск от свиването на продажбите в Европа.

 

В момента производителите на соларни панели в Китай, които са избрани от правителството, могат да получат еднократна възвръщаемост на инвестициите чрез субсидии в размер на най-малко 5.5 юана (88 цента) за ват, по няколко програми, ако приключат проектите си в срок.

 

Китай има и фиксирана тарифа от 1 юан за киловат-час навсякъде, освен в Тибет, където тя е 1.15 юана.

 

Правителството обяви през януари, че планира да увеличи целта си за соларни инсталации през 2015 г. с 67% до 35 гигавата.

 

През миналата година в страната са били инсталирани соларни мощности от 6.5 гигавата, а през тази година се очаква към тях да бъдат добавени още 6.2 гигавата.

 

Но засиленото търсене, благодарение на държавните субсидии, доведе до значително понижение на цените на панелите и до загуби за производителите.

 

В резултат най-големият производител в света Suntech Power обяви през миналата седмица, че не можа да изплати облигации за 541 милиона долара, изтичащи на 15 март.