Народна банка на Китай промени метода на изчисляване на обменния курс на юана към долара. Новите правила влизат в сила от днес.

От институцията отчитат, че "сегашната ситуация на международния финансов пазар е изключително трудна. Икономическото възстановяване на САЩ и очакваните промени в паричната политика на Федералния резерв, ще доведат до поскъпване на долара и поевтиняване на еврото и японската йена. Тези фактори намаляват стабилността на финансовите потоци и водят до появата на нови рискове".

Ето защо, "като се има предвид положителното салдо на външната търговия в Китай и силните позиции на юана спрямо валутите на други държави, беше взето решение за въвеждане на "метод за оптимизация" при изчисляването на курса му".

Освен това банката понижи днес референтния валутен курс с 1.9%, осъществявайки най-голямата дневна обезценка на юана за последните две десетилетия.

Става дума за "еднократна корекция". В бъдеще средната стойност ще бъде определяна съобразно развитието на пазара и цените на затваряне на търговията от предишния ден, поясниха от институцията.

Юанът поскъпва от юни 2010 г., след като Народната банка на Китай обяви намерението си да ускори реформата при изчисляването на валутния курс. Пекин започна реформите през юли 2005 г., като позволи на местната валута да се движи в определени граници спрямо долара. Това дневно отклонение постепенно беше разширено до 2% от референтния курс за предходния ден.

Действията на централната банка показват, че тя се готви да ограничи ефекта от очакваното рязко поскъпване на долара, когато Фед започне да затяга паричната си политика.

Пазарите реагираха с бягство от риск. Основният фондов индекс в Шанхай се понижи с 0.01%, до 3 927.91 пункта, въпреки множеството регулации и ограничения, които спират продажбите на акции в Китай.