Китай завърши създаването на стратегически запаси от нефт, достатъчни за обезпечаването на нормалното функциониране на икономиката в продължение на месеци.

От началото на създаването на собствени нефтени запаси през 2005 г. досега Китай е акумулирал 100 млн. барела петрол - приблизително толкова, колкото са нефтените запаси на САЩ. Запасите се съхраняват в четири резервоара, разположени на изток и североизток в Китайската Народна Република. Трябва да се отбележи, че потреблението на нефт в страната непрекъснато нараства. Очаква се към 2010 г. то да е 400 млн. т годишно, към 2020 - 580 млн. т, а към 2030 - 400 млн. т.

Оттук-нататък основен приоритет за Пекин става активното развитие на атомната енергетика. Китайските власти възнамеряват през следващите 10 г. да удвоят броя на атомните електроцентрали, които понастоящем са 11. Една от най-големите АЕЦ ще бъде построена в провинция Сечуан - същата, която неотдавна бе ударена от най-мощното за последните 30 г. земетресение. По предварителни разчети осъществяването на проекта ще струва 3.7 млрд. щатски долара.

Източник: БГНЕС