Япония остава втората икономическа сила в света след САЩ през първите шест месеца на 2010 г. по брутен вътрешен продукт (БВП), сочат данни на японското  правителство, цитирани от Франс прес и ДПА.

БВП на Япония за първите шест месеца е 2 578 милиарда долара, а БВП на Китай за същия период е 2 532 милиарда долара, по официални данни на японското правителство. БВП на Китай обаче е бил по-голям от този на Япония през второто тримесечие (април-юни).

Прирастът на японската икономика в годишно изражение е 0.4 на сто за второто тримесечие - значително по-малко от прогнозираните 2.3 процента.

"Най-новите данни показват, че икономиката продължава стабилно да набира сила през второто тримесечие", каза министърът на икономиката Сатоши Араи пред журналисти. Той обаче изтъкна, че правителството трябва да е нащрек заради рисковете на финансовите пазари и на икономическите проблеми на чуждите страни.

Япония очаква Китай да й отнеме второто място като най-силна икономика в света тази или следващата година, посочва АФП. Китай е във фаза на ускорено икономическо развитие и по преценката на всички експерти е икономически гигант от калибъра на Япония по статистически критерии.

Япония е втората икономическа сила в света след САЩ от 1968 г., когато измести Западна Германия, напомня Асошиейтед прес. БТА