Китай ще засили контрола и отчетността върху набирането на капитали от китайски компании в чужбина и ще принуди банките да държат по-големи резерви в чуждестранна валута, като част от опитите си да спре притока на горещи пари – предава Bloomberg.

Държавната администрация по валутна търговия ще следи стриктно за краткосрочните квоти на банките в чуждестранни валути и ще въведе нови правила за покриване на валутния риск, съобщава регулаторът в изявление от днешния ден на уеб сайта си.

Правителството освен това има намерение да регулира по-стриктно китайските фондове за инвестиции в чужбина и ще затегне контрола върху инвестициите в дялови участия, правени от чуждестранни компании в Китай.

Тези мерки според Bloomberg са предизвикани от решението на Федералния резерв на САЩ да подкрепи икономиката на страната, като влее в нея допълнителни 600 млрд. долара. Така лихвите в Америка ще се задържат близки до нулата и инвеститорите ще тръгнат да търсят по-висока доходност по света. Китай разбираемо ще бъде тяхата първа цел заради стабилния си растеж и високата производителност.

Разпоредбите на държавната администрация по валутна търговия имат за цел да спрат притока и сделките с неизрядни фондове – директно се казва в изявлението на китайския валутен регулатор. Те имат за цел „да поддържат икономическата и финансова сигурност в Китай“.

Вчера в Пекин заместник финансовият министър Жу Гуанджао е казал, че решението на Федералния резерв може да представлява „шок“ за новите пазари, тъй като ще ги наводни с капитал. Миналата седмица председателят на централната банка Жоу Сяочан заяви, че с регулативни мерки ще бъде спрян анормалният приток на пари в страната.

Въведените днес регулации предвиждат нетната доларова позиция на банките, в изтекли форуард контракти и спот резерви, да не бъде по-малка от вчерашните равнища. Щом банките в Китай са задължени да държат доларите си в неактивна позиция, те няма да могат да отговорят на всички поръчки за покупка на юани.

В независимо изказване малко по-рано, управляващият директор на Световната банка Шри Муляни Индравати заяви, че азиатските икономики вероятно ще трябва да прибягнат до контрол на капиталовите потоци във връзка с количествените улеснения, предоставяни в САЩ. В противен случай има риск от образуване на пазарни балони при акциите, валутите и недвижимите имоти.