Китайската промишленост ускори ръста си през ноември, подкрепена от стабилното вътрешно търсене и растящите цени, според данните на Китайската служба за логистика и покупки, публикувани днес.

Индексът PMI на HSBC за промишлената активност се покачи 9 месечен връх от 55.3% за ноември, спрямо 54.8% през октомври.

Индексът PMI на Китайската служба за логистика и покупки за икономическата активност на в Китай нарасна до 55.2 за миналия месец, спрямо 54.7 през октомври и 53.8 през септември.

Стойността на индикатора е над 50 или показва растеж вече 21 поредни месеца въпреки кризата и последствията от нея в глобален мащаб, които доведоха до известно забавяне на икономическия растеж на страната през третото тримесечие.

Докато през първите три месеца на годината китайският Брутен вътрешен продукт нарасна с 11.9%, то през третото тримесечие ръстът му се забави до 9.6%.

И двете проучвания показват растеж движен както от износа, така и от вътрешното потребление, като в същото време се наблюдава тенденция на както на цените на износа, така и на тези на вноса.

Правителството в Пекин вече предприе мерки срещу инфлацията, която достигна 25 месечен връх през октомври, като затегна банковата дисциплина и износа на суровини./AP/