Клиентите на „Алма тур”, които имат резервирани полети за празниците, не трябва да пътуват. Те ще бъдат обезщетени за провала на почивките им, съобщи зам.-икономическият министър Иво Маринов.

Маринов информира, че клиентите на компанията, които в момента се намират в Гърция и Турция, ще бъдат извозени в България.

От самата компания разпространиха информация, че ще бъдат прекратени туристическите пътувания на всички клиенти на "Алма Тур" от 22 септември.

Представители на министерството, на „България Ер” и на туристическия бранш са провели среща за разрешаване на проблема.

В 17 часа в Комисията на потребителите ще бъде свикано спешно заседание заради казуса с Алма тур.

183 клиенти на „Алма тур” ще бъдат извозени от Крит и Анталия в събота. Това съобщи изпълнителният директор на „България Ер” Янко Георгиев, след среща в икономическото министерство по казуса с туроператора.

Зам.-икономическият министър Иво Маринов от своя страна бе категоричен, че останалите клиенти на компанията, които имат индивидулани пътувания в други дестинации, не би трябвало да имат проблеми с прибирането в България.

Закупените туристически пакети от компанията за почивните дни няма да могат да бъдат реализирани. Зам.-министърът Иво Маринов обясни, че на всички туристи, които няма да могат да използват пакетите си от Алма тур, ще им бъдат върнати парите. Маринов дори ги призова да използват друг туроператор, за да не провалят отпуската си.

Иво Маринов заяви, че засега няма информация компанията да е започнала порцедура по несъстоятелност, каквато информация се появи по-рано през деня. Той обаче уточни, че всеки от кредиторите на Алма тур може да поиска такава процедура.

От комисията за защита на потребителите ще заседават извънредно по-късно днес и се очаква да издадат решение за нелоялна практика от страна на компанията.