Майкъл Блумбърг, кметът на Ню Йорк, обяви план за $ 45 млн. за съживяване и възвръщане на лидерската позиция на Уолстрийт, където кризата доведе до много съкращения на работни места.
   
Планът включва единайсет вида мерки и има за цел да бъдат спасени 25 000 съкратени работни места във финансовия сектор,  който е най-засегнат от кризата.
   
В Ню Йорк могат да бъдат загубени до 65 000 работни места в този сектор в резултат на рецесията, посочи Блумбърг, изтъквайки, че това е световно явление. Той изрази увереност, че положението ще се подобри, когато светоният финансов сектор се съвземе. Тогава обаче всички градове по света ще се борят за работни места, предупреди кметът на Ню Йорк. Затова той предлага градът да се възползва от предстоящия подем, залагайки на "иновациите".
   
Планът включва програми за професионална квалификация на банкови служители и брокери от Уолстрийт, загубили работата си, както и улеснения за финансиране на и наемане на офиси при ниски цени за нови иновативни компании.
   
Около 30 милиона долара ще бъдат предназначени за  привличане на финансови компании от цял  свят в Ню Йорк за запълване на празнината в Южен Манхатън след фалита на инвестиционната банка Lehman Brothers и срива на финансовия гигант Bear Stearns.

Източник БТА