В края на 2010 г. стойността на издръжката на живот в България е 511.25 лв. средно на човек от 4-членно домакинство с двама възрастни с 2 деца, или общо това домакинство трябва да разполага месечно с 2045 лв., за да посреща разходите си и да се храни съобразно калорийните норми. Това е почти два пъти повече, отколкото издръжката на домакинство през 2001 г.

 

Темпът на нарастване на издръжката на живот е с 6.4%, спрямо предходната година, показват изчисленията на КНСБ. През месец декември 2010 г. хранителните стоки средно са поскъпнали с 2.5% спрямо септември 2010 г., а на годишна база с 8.1%.

 

При хляба и зърнени храни има средно повишение с 1.6%, а на годишна база със 6.4%. Тревожна е зараждащата се тенденция към покачване цената на пшениченото брашно.

 

Повишението на цените на млякото и млечните продукти през миналото тримесечие е с 5.9%, а на годишна база с цели 11.8%. Цената на краве сирене е нараснала на годишна база с 19%, а на пресните и киселите млека средно с 11%.

 

Значителен скок се наблюдава при слънчогледово олио с 42.2% и при кравето масло със 17.9%.

 

Зеленчуци поскъпват с 15.6% на тримесечна и с 12.1% на годишна база. Нарастване се регистрира и при цените на тютюневите изделия средно с 36.2% на годишна база, което се дължи изцяло на провежданата държавна политика за увеличение на акцизните ставки.

 

Автомобилните бензини, дизелово гориво и моторни масла са поскъпнали средно с 4,1% през четвърто тримесечие, а спрямо същия период на миналата година - с 21%.

 

Според КНСБ границата на бедност, базирана на потребителска кошница от 77 жизнено важни стоки и услуги, достига 191.41 лв. на 1 лице, което е ръст от 4.3% на годишна база и ръст от 1.4% спрямо предходното тримесечие.

 

През последното тримесечие на миналата година групата на хранителните стоки при издръжката на живот на бедните домакинства нараства с по-високи темпове (3.4%) от тази на средното четиричленно домакинство (2.5%). Това се дължи на факта, че поскъпват хранителни стоки, които са характерни за типа на потребителската кошница на ограниченото потребление.

 

Доходите на домакинствата по данни на НСИ през трето тримесечие на 2010 г. бележат някои съществени структурни изменения, които в голяма степен могат да се обяснят и с влиянието на кризата.

 

Средният месечен доход на лице от домакинство спрямо същият период на предшестващата година е намалял с 2.2%. Общият доход на лице от домакинство е 311 лв. и представлява 60.9% от необходимите средства за издръжка на живота. Разбира се, това е следствие от прилаганите рестриктивни мерки на пазара на труда и замразяване на работните заплати.

 

Необходимите средства за издръжката на живот, сравнени с данните за разпределението на домакинствата по подоходни групи на тримесечен общ доход (НСИ) за третото тримесечие 2010 г., показват, че под границата на бедност остават около 27% от домакинствата в страната и че домакинствата с общ доход над издръжката на живот са само около 9%.

 

Динамични промени протичат в заетостта и пазара на труда. След едва забележимото покачване на броя на наетите лица през летните месеци, отбелязвано ежегодно като сезонен ефект, тенденцията към съкращаване на работни места отново взе превес. В края на третото тримесечие на 2010 г. наетите са със 6% по-малко от същия период на 2009 г.

 

Една значителна част от освободените служители захранват сивата икономика. Рязко се увеличава и броят на обезкуражените лица от 150 на 220 хил. Трети обаче търсят своята реализация зад граница.

 

Само през 2009 г. регистрираната емиграция - официална смяна на адресната регистрация от България в чужбина - възлиза на над 19 хил. души, при среден поток от 2-3 хил. през предходните две години. 84% от напусналите страната са в активна възраст от 15 до 64 г, което според КНСБ показва нова емиграционна вълна.

 

Независимо че са налице първите симптоми за възстановяване и нарастване на промишленото производство, в редица браншове не само, че не е налице готовност за повишаване на заетостта, но продължава намаляването на наетите лица.

 

Общо в промишлеността производството през третото тримесечие на 2010 г. е нараснало с 0.5% на годишна база, при намаляващ брой на наетите с над 11%. Това е и естествената база за повишаване на производителността на труда. Общо за целия сектор производителността на труда през трето тримесечие на 2010 г. е нараснала с 13.0%, в същото време реалната работна заплата отбелязва ръст от едва 6.9%.