До края на месеца да се свика браншови съвет към министерството на икономиката, енергетиката и туризма, на който ведомствата, свързани с казуса „Кремиковци”, да излязат със позиция по оздравителния план за комбината. За това настояха от КНСБ във връзка с предстоящото събрание на кредиторите на предприятието. От синдикалната организация тази сутрин са изпратили позицията си до премиера Бойко Борисов.

В средата на ноември събранието на кредиторите ще разгледа оздравителния план за „Кремиковци” и ще съобщи позицията си по капитализирането на дълга на комбината. От КНСБ настояват планът да бъде приет, в противен случай ще се стигне до ликвидация и повече от 3200 души ще останат без работа. Държавата като втори кредитор в лицето на отделните министерства трябва да изрази категорична позиция за оздравителния план, заяви вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков.

Министерството на икономиката трябва да каже дали ще позволи на монополистите „Булгаргаз” и НЕК да капитализират дълга си. Финансовото министерство да обяви дали могат да се разсрочат задълженията на Кремиковци към бюджета, а екоминистерството – дали ще се издаде комплексно разрешително за дейност. От КНСБ настояват да се сформира съвет на директорите в комбината, да влязат поне още двама синдици, както и държавата да назначи свой представител в Кремиковци, например като финансов директор, обясни председателят на Федерация „Металици” Васил Яначков.

По думите му към момента около 40 млн. лв. се дължат на работниците в комбината, а още 500 души са предвидени за съкращаване. Единственият начин да се платят обезщетенията е да се продадат активи, каза Яначков. Синдикалистите посочиха, че облигационерите като най-голям кредитор стоят зад оздравителния план и настояха държавата също да го подкрепи.