Предложението на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов за повишаване на минималната работна заплата у нас се посреща с оптимизъм от КНСБ, гласи разпратено до медиите съобщение на профсъюза.

Реакцията на министъра, предвиждаща минималната заплата в страната да се повиши от 240 на 270 лв. се оценява позитивно. Същевременно КНСБ призовава министър-председателя на Република България Бойко Борисов и цялото правителство да изтеглят от Народно събрание Законопроекта за изменение и допълнение на КСО.

Този законопроект ограбва завоювани права на българските граждани и не решава проблеми, а създава нови, заявява конфедерацията на независимите синдикати.

В случай, че не бъде оттеглен законопроектът, ИК на КНСБ ще внесе за разглеждане в Координационния съвет на КНСБ на 10 септември предложение за организиране на консолидирани стачни и протестни действия.

Ръководството на КНСБ ще съгласува времето на солидарните синдикални действия с Конфедерация на труда „Подкрепа”, посочва се още в съобщението.

Припомняме, на 4 август правителството прие законопроект за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване. Предвижданите промени в КСО на първо място касаят увеличение на необходимия осигурителен стаж за излизане на пенсия.