Специален съветник с ранг на заместник-генерален директор в Евростат ще стане директорът на НСИ Мариана Коцева. Това тя съобщи пред БНР.

Преместването на Коцева трябва да се случи до юни 2012 г. "И правителството и аз смятаме да се възползваме от този срок максимално, за да се установи приемственост в работата на НСИ. Точното наименование е специален съветник с ранг на заместник-генерален директор, това е най-високият пост на България в администрация на ЕК. За всички позиции в ЕК има конкурс, който минава през различни квалификации, множество интервюта. Това е и признание за направеното през последните години от правителството и статистиката", отбеляза Коцева. Тя е избрана измежду представители на 27 държави.

"Една от моите задачи в Евростат ще бъде засилване на професионалната независимост на ръководителите на статистически служби, на независимостта на статистическите институти се обръща изключително внимание. България има един от на-добрите закони за статистика. Моята работа ще бъде свързана с това, че предстои промяна на европейския закон за статистиката, в който трябва да се внесат и да бъдат приложени елементите за професионална независимост на ръководителите на статистически служби. Присъединявам се към екипа на Евростат в интересен момент.

Освен промяната на европейското законодателство, предстоят предизвикателства, свързани с производството на качествена статистическа информация за по-кратки срокове и да отговаря на стандарта за качество. В условията на криза статистическата информация става все по-ценна за вземането на правилни решения", счита Мариана Коцева.

Тя добави, че другото важно нещо е, че много често се говори по данни на НСИ, след това се казва по данни на Евростат. Евростат не провежда самостоятелни статистически изследвания. Европейската статистика се събира от всички статистики на отделните страни и Евростат ги обобщава. Трябва да се гарантира, че всички произвеждат хармонизирана статистика и че отговарят на определени стандарти на качество.

Що се отнася до НСИ, Коцева каза, че приоритет на НСИ за тази година ще бъде бизнесът. "От гледна точка на облекчаването му в подаването на статистически данни. Започна онлайн подаването на бизнес анкетите за това какви са очакванията на бизнеса за икономическата ситуация в страната. Приоритет ще ни бъдат онлайн подаванията на данни, предоставяне на повече електронни услуги на бизнеса".