От днес в "Български пощи” се въвежда най-високото ниво на сигурност – „код червено”, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков. Причината е сигналът за  съмнително писмо в пощенския клон на бул. „Скобелев” в столицата с получател израелският посланик, както и зачестилите случаи на бомбени заплахи с куриерски пратки в Европа. Цветков посети Сортировъчния център на „Български пощи" в столичния квартал „Враждебна", за да инспектира действията, предприемани от дружеството за проверка на колетите. Директорът по сигурността в „Булгарски пощи” Тоедор Бобев съобщи, че се подговтвят и законови промени за повишаване на сигурността при пощенските пратки.

Заради бомбените заплахи с куриерски пратки в Гърция и други европейски страни напоследък в държавното предприятие „Български пощи” се въвежда най-висока степен на ниво на сигурност, обяви министър Цветков. Проверките са по-щателни, всички пратки минават и на технически контрол през съответния скенер, а както знаете, всяка пратки се проверява и физически, когато се изплаща.

За последните четири месеца рентгенът в сортировъчния център на пощите е засякъл 41 пратки с опасно съдържание, съобщи Тодор Бобев, директор по сигурността в "Български пощи". „Оръжие – късоцевно и дългоцевно, боеприпаси имали сме случаи и на гранати”, каза той.

Управителят на разменно-сортировъчния център Таню Танев разказа, че сред най-куриозните пратки, получавани в центъра, е била бомба -  бухалка от времето на Втората световна война. Миналата година имахме една реплика на лека картечница, която се е поставяла на немски мотоциклети”, допълни той.

Шефът по сигурността Тодор Бобев съобщи, че под ръководството на транспортния министър е изготвен закон за изменение и допълнение на закона за пощенските услуги, чрез който нормативно ще се повиши сигурността на пощенските пратки. „Мерки, които касаят по-голяма степен частните оператори”, обясни Бобев.

Законопроектът е приет в сряда в Министерския съвет и се очаква да бъде внесен за разглеждане в Народното събрание.