Компанията със 131 годишна история Eastman Kodak се подготвя за процедура по фалит в следващите седмици – съобщили са запознати на Wall Street Journal. Това е стряскащо развитие за един от корпоративните титани на Америка, някога.

В момента компанията прави отчаяни опити да продаде някой от 1100 – те си патента и да избегне процедурата по несъстоятелност според глава 11 от щатския Кодекс на банкрутите – твърдят източниците на WSJ.

Все още има шанс Кодак да се измъкне – но ръководството вече се подготвя и за обявяване в несъстоятелност, ако усилията не се увенчаят с успех.

В момента се водят преговори с банките за привличане на 1 млрд. долара, за да разполага компанията с оборотни средства по време на процедурите по банкрута, твърдят източниците. От компанията са излезли с официално съобщение: „не коментираме пазарни слухове или спекулации“.

За да разберем какво е Кодак трябва да си припомним, че именно те откриха през 1975 г. дигиталната камера. Наистина, те не успяха да спечелят пари от това. Бизнесът с филмови ленти беше доходоносен и никой не искаше да рискува – но продажбите се свиха неимоверно. В опит да намерят алтернатива, Kodak пробваха с битова химия и медицински апарати през 1980-те години, след което решиха да се фокусират върху принтери.

И така вече пет години, но без особен успех. Нищо от опитите за намиране на нов пазар не се оказа достатъчно печелившо – а компанията има сериозни задължения към пенсиониралите се свои служители. Ако все пак се стигне до фалит по глава 11, за една година компанията ще бъде освободена от трупащите се разходи. Но тогава ще излезе на дневен ред съдбата на 19 000 работници на фирмата, които все още произвеждат принтери.

Според информаторите, още в началото на февруари компанията може да обяви фалит.

Това е урок колко бързо може да се обърне късметът. Някога Kodak имаха почти монополно положение на пазара на филмови ленти и щедро споделяха обилните си печалби със служителите – сред тях едни от най-добрите инженери на Щатите.

Чуждестранната конкуренция започна да краде пазарен дял от началото на 1980-те, после се намеси конкуренцията на дигиталната фотография. Чак в началото на 2000-те ръководството усети, че нещата не отиват на добре. През 2003 г. бяха спрени инвестициите във филмови ленти.

От 2005 г. досега, под ръководството на директора Антонио Перез, Kodak е губил пари във всяка година с изключение на една. През септември акциите на компанията се сринаха, когато инвеститорите надушиха какво се случва. А в сряда акциите завършиха с 28% понижение след разпространяването на слуха за фалит.

Говори се, че Kodak търси мостово финансиране за времето на процедурата по банкрут от банки като J.P. Morgan, Citigroup и Wells Fargo. Потърсена била и помощ от инвестиционния фонд Cerberus.