Рецесията се отразява върху младите хора и много от тях се обръщат към родителите си за помощ, връщат се у дома и остават там, докато не се почувстват достатъчно финансово осигурени, за да заживеят самостоятелно. Това понякога отнема години. А в страни с висока младежка безработица проблемът има огромни икономически измерения. Той се отразява както на стандарта на живот, така и на раждаемостта и на пазара на имоти.

Икономическата несигурност кара младите хора да са предпазливи към създаването на собствени семейства и раждането на деца. Животът с родителите създава някаква форма на стабилност, но ограничава инициативността и възможностите за развитие на индивида както в житейски така и в икономически план.

Последните проучвания дават количествени измерения на тази тенденция, пише MarketWatch. Анализ на Pew Research Center установи, че броят на хората в САЩ на възраст между 18 и 31 г., които живеят с родителите си е нараснал до 36% през 2012 г. Това е най-високото ниво регистрирано за последните 4 десетилетия.

Но колко дълго е твърде дълго, за да остане един млад човек при мама и татко? Според проучване на Banker Real Estate Coldwell става въпрос за период от 5 години след като завърши образованието си.

Други родители обаче не слагат срокове за това, колко дълго ще живеят с децата си, като 24% от всички анкетирани за заявили, че е добре за пълнолетните деца да живеят в родния си дом толкова дълго, колкото искат.

Има съвсем обективни причини много млади хора да не могат да напуснат домовете на родителите си. Сред тях са заемите за образование и нископлатената работа, която често се предлага на стартиращите служители.

С възстановяването на икономиката този феномен постепенно ще започне да намалява, считат анализатори, като за това допринася и негативното обществено отношение.

Седемдесет процента от американците смятат, че твърде много възрастни, живеещи у дома с родителите си, просто избягват отговорността за собствения си житейски път. За 80% от анкетираните обаче няма никакъв проблем един млад човек да живее с родителите си, ако междувременно спестява пари за покупка на собствено жилище.