Докато държавата се подготвя за приватизацията на БФБ, депутатите правят всичко възможно, за да отблъснат инвеститорския интерес и да понижат цената на фондовия пазар.

Компании с капитал над 1.5 милиарда лева могат да изгубят бизнеса си заради последните законови промени, съобщава БНР.

Проблем създават глобите, които се налагат на чужди граждани или фирми, ако притежават земеделска земя в България.

Според инвеститорите трите месеца гратисен период, даден да се промени собствеността на земята при завареното положение, е крайно недостатъчен. Освен това се удрят дружествата със специална инвестиционна цел, които заедно с пенсионните фондове са основни играчи на капиталовия пазар у нас.

Глобите, които ще бъдат наложени на публичните дружества с чужда собственост, са от 100 лева на декар при първо нарушение и три пъти по-високи при второ. Законът на практика забранява чуждестранните инвестиции в тези компании, чиито акции се търгуват на фондовия пазар.

"При притежавани 500 хиляди декара общият размер на глобите, които биват налагани от този закон, означава първоначално да се плати глоба от 50 милиона лева, а в последствие 150 милиона лева, тъй като глобата се утроява след три месеца, ако не е отстранено съответното нарушение", коментира пред БНР Иван Такев, изпълнителен директор на Българската фондова борса.

Според Любомир Бояджиев, представител на инвестиционните посредници, спазването на текстовете от закона, забраняващи на граждани и фирми извън Европейския съюз да притежават земеделска земя в България, е невъзможно за публичните дружества.

Така законът се явява пречка и за всяко едно дружество, което иска да вложи пари в обработване на земеделски земи в България. То няма как да набере капитал от фондовия пазар.

Инвеститорите считат, че законодателните промени ще доведат до разпродажба и до срив на цените на земеделските земи.

Казусът коментира и Добрин Иванов от Асоциацията за индустриален капитал, според когото новият закон удря директно по процедурата за приватизация на БФБ.

"От няколко години говорим за приватизация на Българска фондова борса и се надяваме да се появи стратегически инвеститор, който да е с безспорна репутация, ресурси и ноу-хау и който да развие Българската фондова борса. А в рамките на два месеца от Народното събрание бяха приети закони, които поставят съществуването на два основни участника на фондовия ни пазар - пенсионните компании и дружествата със специална инвестиционна цел. Всичко това ни навежда на мисълта, че атаките срещу Българска фондова борса и публичните компании имат користна цел - приватизация на Българска фондова борса на определен инвеститор и на по-ниска цена", смята Иванов.