Екологични организации скочиха срещу решението на правителството да разреши застрояването на местността Карадере.

 

Преди броени месеци правителството огласи проекта за изграждане на туристически комплекс в сърцевината на Национален парк Рила, което неизбежно означава изсичане на гори и унищожаване на Рилските езера, а вчера бе взето решение за застрояване на уникалната местност Карадере. И това става само дни, след като министърът на екологията категорично отрече да се разглежда инвестиционен проект за тази местност.

 

Инвеститор е "Мадара Юръп" АД, който ще вложи 100 млн. лева в първата фаза на проекта. Тя предвижа строежа на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. От съобщението на правителството става ясно, че държавата не поема финансови ангажименти за реализацията на проекта, но ще го подкрепи като приоритетен - чрез индивидуално административно обслужване в съкратени срокове.

 

Според проверка на "Капитал" от май 2013 "Мадара Юръп" е новото име на "Мейфеър груп" – публична компания на Българската фондова борса, която от регистрирането й преди няколко години досега има спорадични сделки, но не развива дейност. Основни акционери са регистрираното в Малта Rainbow Malta (Holdings) (94.99%), регистрираното на Британските Вирджински острови Rainbow Group Services (5%) и физическото лице Радослав Димитров (предприемач от Варна, занимаващ се с имоти). Според отговор на "Мадара Юръп" до "Капитал" дружеството е създадено от два английски инвестиционни фонда (Rainbow Malta и Madara Bulgarian Property Fund), в които влизат като инвеститори английски финансови институции, пенсионни фондове и богати частни инвеститори.

Проектът за ваканционен комплекс Black Sea Gardens беше обявен преди няколко години с основен инвеститор Madara Bulgarian Property Fund. Фондът, който има реализиран проект за хотелски комплекс в Обзор остава в проекта. Преди 4 години Madara си партнираше с българската "ББТ проджектс", чиито мажоритарни собственици са Димитър Борисов и Иво Иванов - собственици на фирмата за сметосъбиране "Титан АС". Към този момент "ББТ проджектс" нямат нищо общо с проекта, коментират от "Мадара Юръп" АД.

Първоначалният проект за Black Sea Gardens е изработен от едно от най-големите архитектурни бюра в света – Foster + Partners. В България студиото си партнира с арх. Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев.

 

Районът на Карадере попада в екомрежата "Натура 2000", в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. "Камчийска планина" е обявена миналата година, което е променило режимите на защита в района.